Un tânăr neo-zeelandez, abandonat la naştere de părinţii lui români, porneşte în căutarea lor

Maximillian Williams şi-a petrecut copilăria în Anglia, adolescenţa în Noua Zeelandă, trăieşte de 5 ani în Melbourne, dar s-a născut acum 26 de ani în Giurgiu. În curând va porni în călătoria vieţii lui, în România.
Max Williams este un tânăr român abandonat de mic într-o maternitate din Giurgiu, adoptat de o familie australiană
Max Williams este un tânăr român abandonat de mic într-o maternitate din Giurgiu, adoptat de o familie australiană (indiegogo)

Nu şi-a întâlnit niciodată părinţii biologici, pe Nina Gheorghe şi Ion Stoica, dar va porni în căutarea lor şi a originilor sale româneşti. Are doar două fotografii cu aceştia, două poze de buletin de acum 25 de ani. Din ancheta socială mai ştie că mama lui naturală ar fi cerut bani în schimbul adopţiei, în timp ce tatăl (care a aflat după o lună de copil) ar fi vrut să-l păstreze.

Max nu e supărat pe mama sa care l-a abandonat într-un spital. „O respect pentru că ea mi-a dat viaţă. Fără ea nu aş fi ce sunt sau unde sunt. Ea mi-a salvat viaţa pentru că a fost de acord cu adopţia”, mărturiseşte el în filmul de prezentare a proiectului său Searching for Acasă.

Max nu-şi judecă mama pentru că ştie că, în anii tinereţii părinţilor lui, Ceauşescu aruncase ţara într-o sărăcie extremă, avorturile şi contraceptivele erau ilegale şi de aceea numărul copiilor abandonaţi sau orfani ajungea până la zeci de mii. Dimpotrivă, se consideră norocos că a fost adoptat de nişte oameni minunaţi, Richard şi Miranda Williams, care l-au luat cu ei în Anglia, pentru a studia acolo.

Tânărul povesteşte că, în Anglia, familia a fost contactată de Centrul de Studii asupra Copiilor Români Adoptaţi (Romanian Adoptees Study), iar Max a fost parte a Centrului toată viaţa. Cercetările urmăresc dezvoltarea copiilor care au suferit lipsuri extreme în primii lor ani de viaţă. În mai puţin de două săptămâni Max va zbura la Londra pentru a-l întâlni pe directorul Centrului, prof. Michael Lutter. Apoi tânărul va lua drumul României în căutarea părinţilor şi rudelor sale - călătoria vieţii sale, cum o numeşte el.

Totul va fi documentat. Max e fotograf profesionist şi va realiza un film documentar alături de multe fotografii (un photobook). Credem că va fi mai mult de atât, (poate o carte?) de vreme ce Max e interesat şi de aspecte socio-psihologice ale omului.

„În afară de găsirea familiei mele biologice sunt, de asemenea, curios să aflu cum experienţele diferite pot afecta personalitatea şi comportamentul şi cum trăsăturile genetice pot afecta caracteristicile fiziologice ale persoanei”, mai spune Max.

În afară de siteul Searching for Acasă (unde susţinătorii lui pot afla cum îl pot sprijini să-şi găsească părinţii mai uşor), Max poate fi accesat şi pe Facebook.