Unele ierburi ale medicinii traditionale chineze pot cauza complicatii la operatii

HONG KONG — Ierburile folosite in unele retete traditionale chineze pot cauza complicatii daca sunt folosite inaintea anesteziei si operatiei, a descoperit un studiu din Hong Kong. Studiul, publicat in numarul din septembrie al jurnalului medical de Anesteziologie, a descoperit ca anumite ierburi folosite in medicina traditionala chineza pot crea cheaguri de sange sau reduce presiunea sangelui.

Studiul a sustinut ca licorice, rehmannia, astragalus si eucommia sunt ierburi traditionale potential daunatoare daca sunt folosite sub forma de reteta inaintea unei operatii.

Unele ierburi reduc nivelul potasiului din sange, lucru care poate duce la o aritmie grava daca persoana primeste anestezice in acelasi timp, conform cercetatorilor.

“In timpul operatiei, datorita anestezicelor pe care le oferim pacientilor, este mult mai probabil ca plantele sa declansez aritmia. Interactiunea cu anestezicele va provoca mult mai usor aritmia,” a declarat Chui Po-tong, profesor asociat la Departamentul de Anestezie si Ingrijire Intensiva din cadrul Universitatii Chineze.

“Daca este posibil, opriti tratamentul cu PMTC (plantele medicinale traditionale chineze) inaintea operatiei. Sau spuneti doctorului dumneavoastra ca ati folosit PMTC astfel incat sa stie acest lucru inainte sa inceapa operatia,” a declarat Anna Lee, de la acelasi departament.

Studiul subliniaza faptul ca supele si ceaiurile din plante vandute in magazine sunt considerate sigure. “Ierburile folosite in retete sunt mult mai potente. Trebuie sa le fierbeti si se obtine o solutie foarte concentrata,” a explicat Lee.

Intre ianuarie 2003 si septembrie 2004, cercetatorii au supus unui sondaj 601 pacienti si au descoperit ca 80% au folosit supe si ceaiuri din plante din magazine, 12% nu au folosit nici o planta medicinala chineza si 8% au folosit plante medicinale prescrise.

Pacientii au fost supusi unor controale de rutina inainte de operatii. Complicatii, precum sangerare prelungita si nivel redus de potasiu in sange, au fost detectate la cei care au folosit plante medicinale prescrise.

“Pacientii care folosesc retete de PMTC au fost de doua ori mai predispusi sa aiba reactii adverse inainte de operatie,” au sustinut cercetatorii intr-o declaratie.

Lee a declarat ca doctorii au intervenit pe loc si nici unul dintre pacienti nu a dezvoltat complicatii in timpul operatiei sau dupa aceea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură