Ungaria îl acuză pe Laszlo Csatary de crime de război naziste

Casa lui Laszlo Csatary din Budapesta a fost expusă de un reporterii unui ziar britanic.
Casa lui Laszlo Csatary din Budapesta a fost expusă de un reporterii unui ziar britanic. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
18.06.2013

Procurorii maghiari l-au acuzat pe Laszlo Csatary, un bărbat de 98 de ani, că a participat la crime de război naziste. Acesta este arestat în Ungaria, fiind acuzat că a ajutat la uciderea a 15.700 de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial. Laszlo Csatary neagă acuzaţiile.

Csatary a activat în 1944 în cadrul poliţiei naziste în Kosice, oraş care acum se situează pe teritoriul Slovaciei. Centrul de Vânătorii de Nazişti "Simon Wiesenthal" a afirmat că Csatary a supervizat deportările de evrei în lagărul morţii de la Auschwitz. Actul de acuzare îl acuză pe Csatary de torturarea şi uciderea evreilor - parţial ca vinovat, parţial ca şi complice. Se pare că acesta a fost şeful unui lagăr de evrei din Kosice şi că îi bătea pe aceştia cu mâinile goale şi cu un bici.

"Prin acţiunile sale, Laszlo Csatary a furnizat intenţionat ajutor pentru întreprinderea execuţiilor ilegale şi tortura comise împotriva evreilor deportaţi în lagărele de concentrare, inclusiv de la Kosice", a precizat declaraţia procurorilor.

Este de aşteptat ca procesul său să înceapă în termen de trei luni.

Printre cei mai căutaţi

Csatary insistă că el a fost doar un intermediar între oficialii maghiari şi germani în Kosice şi că nu a fost implicat în crime de război.

Kosice - numit Kassa la acel timp - a fost locul primului ghetou evreiesc stabilit pe teritoriul Ungariei, realizat în urma ocupaţiei germane din ţară în 1944. În 1948, un tribunal cehoslovac l-a condamnat pe Csatary la moarte, în absenţă, pentru torturarea evreilor. Csatary a fugit în Canada după război, unde a lucrat ca dealer de artă în Montreal şi Toronto. A dispărut în 1997, după ce a fost deposedat de cetăţenia canadiană.

În 2012, Centrul Simon Wiesenthal l-a considerat pe Laszlo Csatary drept cel mai căutat suspect al său. El a fost depistat în Budapesta de către reporterii de la ziarul "The Sun" din Marea Britanie, în iulie 2012, cu ajutorul reprezentanţílor Centrului "Simon Wiesenthal", şi a fost pus sub arest la domiciliu. Csatary a fost, de asemenea, acuzat în Slovacia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor