Universitatea Oxford suspendă finanţarea cercetării şi donaţii de la Huawei

Logo-ul companiei chineze de Huawei
Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al Universităţii Oxford a declarat că decizia instituţiei de a suspenda fondurile de cercetare şi donaţiile din partea gigantului în telecomunicaţii Huawei a fost luată pe fondul temerilor publice legate de proiectele companiei chineze în Marea Britanie.

De asemenea, declaraţia universităţii a fost făcută după o serie de rapoarte media care au sugerat că Institutul de Cercetare a Tehnologiei Industriale (ITRI) din Taiwan a interzis dispozitivelor Huawei să se conecteze la reţelele sale interne.

“Universitatea Oxford a decis în 8 ianuarie 2019 ca în prezent să nu mai caute noi oportunităţi de finanţare de la Huawei Technologies Co Ltd sau de la companiile asociate cu aceasta. Huawei a fost notificată în legătură cu decizia, pe care universitatea o va reexamina. Decizia se aplică atât la contractele pentru fonduri de cercetare, cât şi la donaţii filantropice. Decizia a fost luată în contextul temerilor publice manifestate în ultimele luni cu privire la parteneriatele Marii Britanii cu Huawei”, a susţinut purtătorul de cuvânt al renumitei universităţi, fiind citat de publicaţia The Independent.

Contractele de cercetare existente ale universităţii cu Huawei vor continua, totuşi, a adăugat purtătorul de cuvânt.

“În prezent avem două astfel de proiecte în derulare, cu finanţări combinate de la Huawei în valoare de 899.000 de dolari. Ambele proiecte au fost aprobate pe baza proceselor reglementative ale universităţii, înainte de a se manifesta incertitudinea în ceea ce priveşte compania”, potrivit declaraţiei.

La sfârşitul lunii decembrie, ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, şi-a exprimat temerile cu privire la implicarea Huawei în reţeaua 5G a Marii Britanii. Remarcile lui Williamson au avut loc după o declaraţia lui Alex Younger, directorul Serviciului Secret de Informaţii al Marii Britanii (MI6), care a susţinut că Londra ar trebui să decidă cât de confortabilă este pentru Marea Britanie dependenţa de tehnologia chineză în procesul dezvoltării reţelei 5G.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

De asemenea, Huawei a avut de înfruntat recent o presiune tot mai mare în Occident. De altfel, gigantul chinez a fost deja exclus de pe piaţa americană, iar Australia şi Noua Zeelandă au blocat implicarea gigantului hi-tech chinez în construirea reţelelor 5G. În plus, Japonia intenţionează să interzică achiziţiile de echipamente Huawei şi ZTE pentru a consolida sistemele de protecţie împotriva scurgerilor de informaţii şi a atacurilor cibernetice.