UPDATE: Hrebenciuc cercetat pentru trafic de influenţă, într-un nou dosar. Posibilă complicitate cu Dan Şova pentru o lege a amnistiei şi graţierii

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

UPDATE: Procurorii DNA informează, printr-un comunicat de presă postat pe site-un instituţiei, că Viorel Hrebenciuc ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa. Totodată, deputatul ar fi intervenit pentru adoptarea unei legi privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Astfel, Hrebenciuc i-a solicitat unei persoane, fost şef al unei structuri de protecţie, să afle dacă este interceptat şi de către cine (respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii).

Ulterior, la data de 13.08.2014, persoana respectivă i-ar fi precizat lui Hrebenciuc Viorel că are posibilitatea reală de a obţine aceste informaţii prin intermediul unui angajat care activează în cadrul DNA şi i-a confirmat acestuia că a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Totodată, persoana respectivă l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul angajatuluiDNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii. În contrapondere cu serviciile acordate, persoana solicitată i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică.

Hrebenciuc Viorel i-a mai promis respectivei persoane că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare şi că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze, la Registrul Comerţului, drepturile asupra unei societăţi comerciale.

Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de deputatul PSD, informează procurorii anti-corupţie.

DNA mai arată că, la data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului respectiv şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

Colegul său de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală, arata DNA:

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

În acest context, colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect, informează DNA.

Tot astăzi, la sediul DNA a fost chemat pentru audieri Dan Şova, fost ministru al Transporturilor şi unul dintre aspiranţii la şefia PSD, în eventualitatea în care Victor Ponta câştigă alegerile pentru Cotroceni.

UPDATE: La ieşirea de la sediul instituţiei, Viorel Hrebenciuc a declarat că procurorii l-au anunţat că este suspect într-un nou dosar, în care este cercetat pentru trafic de influenţă. Deputatul PSD a susţinut că nu este vorba despre "niciun fel de afacere".

Deputatul nu a precizat în ce ar fi constat traficul de influenţă de care îl acuză procurorii în noul dosar, afirmând că nu poate spune mai mult despre această cauză, relatează Mediafax.

* * *

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a sosit luni, în jurul orei 11:40 la sediul DNA pentru audieri într-un nou dosar, relatează Hotnews.

"344/ 2014 este o cauză nouă, nu ştiu mai mult", a declarat Viorel Hrebenciuc. Întrebat dacă are lipici la dosare penale, deputatul a răspuns: "Nu e voinţa mea".

Reamintim că Hrebenciuc este deja anchetat de DNA în două cauze în care este urmărit penal. Cel mai recent dosar al lui Hrebenciuc este cel al retrocedărilor ilegale de păduri, dosar în care este urmărit penal şi socrul lui Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu.

Conform procurorilor, Hrebenciuc s-ar fi folosit de Ilie Sârbu pentru a pune presiuni asupra directorului Romsilva, astfel încât acesta să nu interfereze cu acţiunile în justiţie ale grupului său infracţional. Hrebenciuc s-a lăudat unui complice că îl va folosi pe Sârbu "să îl calce pe cap" pe directorul Romsilva.

DNA a cerut vineri arestarea preventivă a lui Hrebenciuc în acest dosar, precum şi a deputatului PSD Ioan Adam.
Într-un alt dosar, Hrebenciuc a fost pus sub urmărire pentru trafic de influenţă la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Hrebenciuc ar fi intervenit pe lângă mai mulţi membri ai CNA pentru a-l ajuta pe primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, să obţină licenţa pentru televiziunea Giga TV.