UPDATE: Ponta intervine în scandalul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu"

Şedinţa comisiilor de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. În imagine, Victor Ponta
Şedinţa comisiilor de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul Bogdan Staicu, a declarat că circa 250 de elevi de la Liceul Bolintineanu urmează să fie audiaţi în zilele următoare în dosarul fraudei la bacalaureat. Conform declaraţiilor lui, aproximativ 20 de elevi şi-au exprimat dorinţa de a fi audiaţi vineri la sediul Poliţiei Capitalei, precizând, că din informaţiile pe care le deţine, nicio persoană nu a fost urcată în autobuz împotriva voinţei sale.

"După cum am observat şi eu în media, există o informaţie eronată, nu s-a renunţat la efectuarea de audieri. În acest moment, la Poliţia Capitalei se efectuează audieri, sunt 7 procurori de la Parchetul Capitalei prezenţi acolo. Şi-au exprimat dorinţa de a fi audiaţi astăzi la Poliţie în jur de 20 de elevi, deja 10 sunt implicaţi în aceste audieri, iar cu ceilalţi s-au întocmit procese verbale de citare şi vor fi audiaţi în zilele următoare, începând de mâine, cu o pauză duminică, procesul continuând de luni astfel încât să îi putem audia pe toţi cu privire la faptele descoperite de noi", a explicat procurorul Bogdan Staicu, adăugând că elevii pot alege să fie însoţiţi la audieri de părinţi sau avocaţi.

***

Într-o declaraţie facută vineri, premierul Victor Ponta a declarat că o să vorbească cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, urmând ca acesta să discute, la rândul său, cu procurorul general Tiberiu Niţu. Şeful Executivului a precizat că nu există mandate de aducere pentru cei 100 de elevi ce urmează a fi audiaţi.

"Poliţiştii nu trebuie să ia niciun elev cu forţa, să facă bine procurorul să îi citeze. Ce e asta, luăm copii cu autobuze, suntem iarăşi pe vremea lui Morar, pe vremea comuniştilor, cu luat oameni? Eu am întrebat, nu trebuia să fiu eu informat, dar acum am întrebat şi înţeleg că nu există mandat de aducere, dacă nu există mandat de aducere, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul", a declarat premierul.

"Ce să fac, nu am eu treaba de administrare a justiţiei. O să vorbesc cu ministrul Justiţiei să discute cu procurorul general, pe calea ierarhică, dar repet nu trăim în vremurile lui Daniel Morar şi ale comuniştilor să luăm oameni de pe stradă, şi cu atât mai puţin copii", a răspuns Ponta când a fost întrebat ce va face în acest caz.

O sută de elevi ai Liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti şi părinţii lor urmează să fie audiaţi, vineri, după ultima probă a bacalaureatului, la sediul Poliţiei Capitalei, în scandalul privind suspiciunile de fraude înregistrate la examenul de bacalaureat.

Ecaterina Andronescu îi mulţumeşte premierului

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a comentat, la Antena 3, intenţia procurorilor de a îi audia elevii drept "un demers fara precedent într-o şcoala românească. Cei care au luat o asemenea decizie şi au vrut să o aplice în acest fel au făcut un imens rău. În mulţumesc premierului Ponta pentru intervenţie."

"O sută de copii sunt luaţi după ziua de examen cu autobuzul. Dar nu puteau să fie chemaţi ca oricare dintre cetăţenii acestei ţări? Copiii ăştia, unii dintre ei nu au 18 ani", a adăugat fostul ministru al Educaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne