Vaccinul anti-COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova la sfârşitul lunii ianuarie

(Epoch Times România)

În perioada 20-21 iulie 2020, Republica Moldova a participat la consultările organizate pe platforma COVAX cu organismele internaţionale GAVI (Alianţa Globală de Vaccinuri şi Imunizări), OMS şi Coaliţia pentru inovaţii în pregătirea antiepidemică (CEPI) referitor la facilitarea colaborării globale în elaborarea, producerea şi garantarea accesului echitabil al vaccinurilor împotriva infecţiei COVID-19.

Potrivit informaţiilor oferite de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale de la Chişinău, unul dintre subiectele aduse în discuţie s-a referit la organizarea acţiunilor ce ţin de aducerea în Republica Moldova a vaccinului anti-Covid-19.

Astfel, în urma consultărilor organizate pe platforma COVAX, cu organismele internaţionale GAVI, OMS şi CEPI la 30 august 2020, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) a expediat la adresa COVAX şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii scrisoarea de intenţie pentru participare în programul COVAX, a anunţat luni, 11 ianuarie, secretarul de stat al MSMPS Tatiana Zatic, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ca rezultat, platforma COVAX, de comun acord cu GAVI, OMS şi CEPI a aprobat ca ţară eligibilă Republica Moldova care, alături de alte state, va avea acces la vaccinurile anti-COVID-19, a adăugat aceasta.

Ulterior, la 27 noiembrie 2020 a fost trimis Planul de acţiuni pentru implementarea vaccinului anti-COVID-19, la 7 decembrie 2020, MSMPS a transmis către COVAX cererea pentru vaccinul anti-COVID-19 - „partea A”, iar la 30 decembrie 2020 a fost transmisă şi „partea B”, aprobată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor.

Mai mult decât atât, la 7 ianuarie 2021, Ministerul Sănătăţii a primit confirmare de la GAVI, R. Moldova putând beneficia de primul lot de vaccinuri anti-Covid-19 până la finele lunii ianuarie curent, cu posibilitate de administrare a vaccinului începând cu luna februarie 2021.

Pentru a asigura păstrarea vaccinurilor la toate nivelurile, a fost efectuată evaluarea situaţiei privind asigurarea cu frigidere pentru păstrarea lanţului frigorific. Astfel, Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că în toate instituţiile medico-sanitare există condiţii de păstrare a vaccinului la temperatura +2 - +8°C, Centrele de Sănătate Publică deţin congelatoare care asigură temperatura de -20° C, iar Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică are în dotare un congelator cu capacitatea de a depozita 100 mii doze de vaccin la temperatura de -70° C.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a ţinut să anunţe că vaccinul va fi administrat gratuit. Înainte de vaccinare, fiecare persoană va semna acordul informat/consimţământul şi va fi informată despre posibila reacţie adversă în urma administrării vaccinului, iar în vederea bunei desfăşurări a procesului de imunizare, populaţiei vaccinate i se va oferi, în cazul în care este necesar, acces gratuit la servicii de asistenţă medicală şi socială conform cadrului normativ existent, se arată în Planul naţional de imunizare anti-Covid-19 elaborat la 9 ianuarie 2021.

De asemenea, având în vedere necesitatea şi cererea pentru vaccinul anti-COVID-19, care depăşeşte disponibilitatea acestuia la nivel global, din cauza producerii insuficiente şi a cererii mari, au fost luate în considerare trei etape de aprovizionare cu vaccin anti-COVID-19:

- Etapa I de disponibilitate foarte limitată a vaccinului (vaccinarea se va efectua la 1-10% din populaţia totală) pentru distribuţia iniţială, urmând a fi vaccinaţi lucrătorii din instituţiile medico-sanitare.

- Etapa II, pe măsură ce oferta de vaccin creşte, dar disponibilitatea rămâne limitată (vaccinarea se va efectua la 11-20% din populaţia totală a ţării), urmând a fi vaccinaţi adulţii cu vârsta mai mare de 60 ani şi cu comorbidităţi, lucrătorii din domeniul educaţiei şi serviciilor sociale.

- Etapa III, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată (vaccinarea se va efectua la 21-50% din populaţia totală a ţării) şi vaccinarea altor categorii din populaţia generală, care nu au fost acoperite anterior, urmând a fi vaccinată restul populaţiei care nu a fost inclusă în primele două etape.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe