Val de cutremure la nivel naţional

Efect cutremur
Efect cutremur (Pedro PARDO / AFP / Getty Images)

România a fost zgâlţâită de cutremure foarte des în ultimul timp. După ce abia ne-am obişnuit cu activitatea tectonică neobişnuit de intensă din Galaţi şi Vrancea, joi Hunedoara a fost şi ea epicentrul unui seism.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs joi, la ora 8.10, în zona Hunedoara. Seismul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri şi a avut intensitatea III în zona epicentrală, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt: Haţeg (şase kilometri), Hunedoara (15 kilometri), Simeria (29 de kilometri), Deva (31 de kilometri) şi Orăştie (37 de kilometri).

Tot joi s-au mai produs alte două cutremure, în deja "consacrata" zonă Galaţi, unde din 23 septembrie şi până în prezent s-au înregistrat sute de cutremure de intensităţi medii şi mici, cel mai puternic având magnitutinea 3,9. Primul seism al zilei de joi s-a produs la ora 00.47 şi a avut intensitatea de 2,5 grade pe scara Richter, iar cel de al doilea a avut loc la ora 02.28 şi a avut magnitudinea de 2,6 grade.

Cu o zi în urmă, miercuri noaptea, şi în Prahova s-a produs un seism. Cutremurul a fost înregistrat la ora 00.56 şi a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.

Cel mai puternic eveniment seismic înregistrat în România în acest an a avut loc în Vrancea, în data 6 octombrie. Seismul a avut intensitatea de 5,5 grade pe scara Richter, cea mai mare intensitate înregistrată în ultimii patru ani. Cutremurele s-au simţit, până în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

În zona Vrancea au mai avut loc în acest an şase cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

În zona Galaţi, satul Izvoarele, au avut loc mai mult de 250 de cutremure din 23 septembrie şi până acum. Intensitatea maximă înregistrată a fost 3,9 grade pe scara Richter. Numărul mare de seisme într-o perioadă atât de scurtă a fost catalogat drept fără precedent, stârnind inclusiv uimirea specialiştilor seismologi japonezi.

În urma cercetărilor întreprinse de specialişti, guvernul a informat că la baza cutremurelor stă "o cauză tectonică."

Cauza principală a cutremurului este una tectonică, aşa cum am spus", a declarat Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică Mihnea Costoiu pe 25 octombrie, într-o şedinţă de guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură