Vârful muntelui Fuji din Japonia văzut din spaţiu [video]

În ediţia din această săptămână a programului “Earth from Space”, misiunea Copernicus Sentinel-2 ne conduce deasupra muntelui Fuji din Japonia
Muntele Fuji, Japonia
Muntele Fuji, Japonia (Copyright contains modified Copernicus Sentinel data (2019), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Muntele Fuji este un vulcan situat în partea centrală a insulei principale din arhipelagul Japoniei (insula Honshu), în nordul peninsulei Izu şi la vest de Tokyo. Aflat la graniţa dintre prefecturile Shizuoka şi Yamanashi, este înconjurat de o zonă deluroasă şi iese în evidenţă prin înălţime (3.776 m), fiind muntele cel mai înalt din Japonia, dar şi prin frumoasa lui formă conică, simetrică. Din orice unghi ar fi privit, muntele Fuji oferă o înfăţişare aproape neschimbată.

În imaginea capturată de misiunea Copernicus Sentinel-2, Muntele Fuji apare acoperit cu zăpadă albă imaculată.

Acest munte înzăpezit este adesea învăluit în nori şi ceaţă, dar imaginea recentă a fost surprinsă într-o zi senină, cu ajutorul satelitului Sentinel-2A al programului european Copernicus - de la 800 de kilometri deasupra lui.

Muntele Fuji se află în apropierea coastei Pacificului din centrul insulei Honshu şi se întinde în prefecturile Yamanashi şi Shizuoka. Într-o zi senină, muntele poate fi văzut din Yokohama şi Tokyo - ambele situate la o distanţă de peste 120 km cu maşina.

Vulcanul Fuji, având un crater secundar cu diametrul de 600 de metri şi conţinând trei focare - Komitake, Ko-Fuji şi Shin-Fuji - este situat pe linia de fractură cunoscută sub denumirea de Cercul de foc al Pacificului, la limita dintre trei plăci tectonice: placa euro-asiatică, placa Ohotsk şi placa Filipinelor. Este considerat un vulcan activ cu o probabilitate redusă de erupţie. Ultima activitate explozivă a avut loc în 1707 şi a determinat crearea craterului Hoei, o deschidere vizibilă pe versantul sud-estic al muntelui, precum şi câmpul de cenuşă vulcanică care poate fi văzut în partea de est.

Muntele este considerat sacru în religia şintoistă, motiv pentru care probabil că primul care a escaladat muntele a fost un preot şintoist. Dar astăzi muntele este una dintre cele mai mari atracţii turistice din Japonia, vara fiind vizitat zilnic de circa 3000 de turişti.

Imaginea din clipul video de mai sus a fost achiziţionată pe 8 mai 2019 şi face parte din seria de clipuri video a Earth from Space.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură