Vasile Dîncu, după protestul transportatorilor: "Cerem ASF să propună măsuri legislative"

Guvernul anunţă "deschiderea dialogului social" pe tema problemelor transportatorilor şi cere ASF să propună măsuri legislative.
Vasile Dîncu
Vasile Dîncu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.12.2015

Vicepremierul Vasile Dîncu şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, au avut joi, pe fundalul protestului organizat de transportatori la Guvern, o întâlnire cu reprezentanţii confederaţiilor şi asociaţiilor transportatorilor, cei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi cei ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

"Am deschis astăzi dialogul social care să pună bazele rezolvării situaţiei pe care confederaţiile şi asociaţiile din domeniul transporturilor ne-au semnalat-o. Vom continua acest dialog, care să conducă la o reglementare mai bună şi mai sănătoasă,“ a precizat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, potrivit comuniatului de presă remis de Guvern Epoch Times.

De asemenea, vicepremierul a cerut ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor desfăşurate la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor care au dus la creşterea poliţelor RCA şi să continue, într-un ritm mai accelerat, discuţiile cu reprezentanţii transportatorilor.

Cerem ASF să propună măsuri legislative după încheierea controlului şi să-şi continue activitatea, lucrând în beneficiul consumatorului“, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.

Astfel, înaintea întâlnirii deja programate pe data de 25 ianuarie 2016, la care vor participa şi reprezentanţii Parlamentului, (având în vedere că ASF este sub autoritatea forului legislativ) va avea loc o discuţie intermediară săptămâna viitoare, marţi, între reprezentanţii ASF, ai asiguratorilor şi cei ai transportatorilor, mai precizează Guvernul.

Potrivit sursei citate, discuţiile vor viza găsirea unor soluţii la problemele semnalate de reprezentanţii asociaţiilor transportatorilor, respectiv: încheierea poliţiei de asigurare RCA pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislaţiei actuale; posibilitatea suspendării plăţii poliţiei RCA în cazul în care autovehiculul este imobilizat, achitarea poliţei RCA în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto, precum şi plata mai rapidă a despăgubirilor.

Reprezentantul ASF, prim-vicepreşedintele Cornel Coca Constantin, a afirmat că până la sfârşitul anului vor fi finalizate controalele desfăşurate la societăţile de asigurare şi că posibilitatea individualizării riscului (care va avea ca efect plata poliţei RCA în mod individual) este o temă aflată în analiza unui grup de lucru.

De asemenea, vicepremierul Dîncu a luat act de cererea transportatorilor pentru devansarea termenului pentru eliminarea accizei suplimentare pentru combustibil, afirmând că va transmite această cerere Ministerului Finanţelor Publice, în condiţiile în care bugetul pentru 2016 a fost adoptat de Parlament.

Vicepremierul Vasile Dîncu şi ministrul Violeta Alexandru au stabilit continuarea dialogului şi în ceea ce priveşte proiectul de lege privind serviciul de transport public local, aflat pe agenda Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice. Mâine va fi organizată consultare publică asupra acestui proiect, urmând ca propunerile asociaţiilor de transport public să fie luate în calcul la definitivarea actului normativ.

De asemenea, Vasile Dîncu le-a transmis transportatorilor că până la sfârşitul anului, Guvernul are în procedură de avizare un act normativ privind plata arieratelor, inclusiv pe cele din domeniul transporturilor.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002, Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale, Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi, Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier A.P.U.L.U.M.

Reamintim că astăzi mii de maşini au blocat centrul Capitalei. Nemulţumiţi de creşterea dramatică a RCA, de supraacciza şi de modul în care funcţionează ASF, transportatorii şi-au "parcat" taxiuri, autocare, microbuze în faţa Guvernului. Coloana de maşini a protestatarilor s-a întins până dincolo de Arcul de Triumf.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor