Vaticanul deschide arhive rare

Thomas Olivier
06.07.2006

Vaticanul a anuntat ca va deschide pentru istorici arhivele sale de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, oferind o imagine si patrundere rara in atitudinea Bisericii Catolice in fata cresterii Germaniei naziste si a Razboiului Civil spaniol.

“Intampin decizia eliberarii de documente, dar indemn Vaticanul sa faca mai mult,” a declarat rabinul Marvin Hier, decan si fondator al Centrului Simon Wiesenthal din Los Angeles.

“Pentru noi, o deschidere completa a arhivelor Vaticanului ce acopera perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 60 de ani dupa sfarsitul Holocaustului, ar fi un semn aditional al constiintei istorice si va satisface de asemenea criticii,” a declarat rabinul Abraham Lehrer anul trecut in august Papei Benedict, conform agentiei Reuters.

Eliberarea arhivelor a indeplinit o promisiune facuta de raposatul Papa John Paul al 2-lea in 2003, ca urmare a unei presiuni din partea istoricilor si grupurilor evreiesti.

Datorita distrugerii arhivelor Bisericii din Berlin in timpul rzboiului, noua eliberare de documente ar putea oferi o sclipire asupra actiunilor jucate Papa Pius al 12-lea. El a fost acuzat de unii critici ca nu i-a ajutat pe evrei sa infrunte Holocaustul.

Unul dintre documente, conform unui raport al BBC, care este asteptat a fi disponibil este intitulat “Humani Generis Unitatas” sau “Unitatea Rasei Umane,” care nu a fost niciodata eliberat oficial datorita mortii lui Papa Pius al XI-lea. Documentul a fost imputernicit, la cererea episcopilor germani, sa denunte ideologia si regimul nazist. A fost interzis de regimul nazist, care si-a inasprit represiunea impotriva Bisericii prin arestarea a mii de preoti si trimiterea lor la lagarul de concentrare Dachau.

Documentele vor dezvalui de asemenea noi informatii asupra relatiei dintre Vatican si Spania in timpul conducerii fasciste a generalului Franco.

Se considera ca Natinalistii Spanioli sub conducerea generalului Francisco Franco au avut legaturi puternice cu Biserica in razboiul civil dintre anii 1936-1939.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor