Veşti proaste pentru Putin: SUA va trimite arme în Ucraina prin Germania şi Polonia

Preşedintele SUA Joe Biden, întâmpinat le Kiev de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, 20 februarie 2023
Preşedintele SUA Joe Biden, întâmpinat le Kiev de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, 20 februarie 2023 (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
27.04.2024

Pentagonul pregăteşte de mult timp livrări de muniţie către Ucraina. Acestea sunt gata să fie trimise prin Polonia şi prin centrele logistice ale armatei americane din Germania.

În urma aprobării de la Washington, lucrurile au început să se mişte foarte repede: transporturile de muniţie americană sunt pe cale să ajungă în Ucraina din Polonia, dar şi din Germania şi alte ţări din UE. Timp de luni de zile, Departamentul american al Apărării s-a pregătit pentru ziua în care Camera Reprezentanţilor va aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, lucru care s-a întâmplat în cele din urmă, în valoare de 60 de miliarde de dolari (56 de miliarde de euro), relatează Deutsche Welle.

Ucraina aşteaptă, de asemenea, de luni de zile. Lipsită de muniţie, trupele sale sunt atacate masiv cu artilerie de către forţele ruseşti pe frontul de est şi abia reuşesc să riposteze.

"Logistica descentralizată" din Ucraina

Există un sistem de transport sofisticat pentru a proteja proviziile de atacurile aeriene ale Rusiei pe parcursul călătoriei lor de la graniţa Ucrainei către trupele din interiorul ţării. De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina şi-a construit o "logistică descentralizată" pentru livrările de armament, a declarat Nico Lange, expert german în securitate.

"Proviziile nu sunt încărcate toate într-un singur tren, care ar deveni apoi o ţintă principală pentru atac", a spus el, "ci sunt mai degrabă distribuite în diferite trenuri, care circulă adesea noaptea".

Graţie susţinătorilor săi internaţionali, Ucraina are acum la dispoziţie şi o flotă de transportoare grele pentru livrările pe şosea. În Ucraina există o stare de asediu pe timp de noapte, ceea ce îngreunează localizarea traseelor de aprovizionare de către sistemele ruseşti de recunoaştere a ţintelor.

"Forţele aeriene ruseşti, cu avantajul lor uriaş în ceea ce priveşte numărul şi calitatea avioanelor, nu au reuşit să distrugă nici măcar un singur tren sau convoi care aduce muniţii sau echipamente din Rzeszow, Polonia, în şi prin Ucraina", a declarat pentru DW Ben Hodges, fost comandant-şef al forţelor terestre americane pentru Europa.

Aeroportul regional din micul oraş Rzeszow, situat în sud-estul Poloniei, este cel mai important centru pentru ajutorul internaţional. Hodges a declarat că a presupus că aeronavele americane care vin din Germania vor ateriza acolo.

Logistica militară americană poate transporta rapid arme şi muniţii pe calea ferată sau cu avioanele C-17 care le duc la Rzeszow.

"Datorită geografiei sale şi, de asemenea, datorită infrastructurii sale, avansate, şi apoi, în cele din urmă, datorită celor, aproape 80 de ani de prezenţă şi cooperare americană", a spus Hodges, Germania este cel mai important hub pentru livrările americane către Ucraina.

Cel mai mare depozit de muniţii al forţelor armate americane din afara Statelor Unite se află în sud-vestul Germaniei. Depozitul de muniţii de la Miesau este situat în imediata vecinătate a Ramstein, cea mai mare bază a Forţelor Aeriene americane din Europa, în landul german Renania Palatinat.

Proiectile ATACMS

Noul pachet de ajutor va include pentru prima dată obuze de artilerie ATACMS cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, a declarat Hodges. Anterior, preşedintele american Joe Biden dăduse undă verde doar armelor cu o rază de acţiune de 150 de kilometri, similare cu rachetele Scalp şi Storm Shadow furnizate de Franţa şi Marea Britanie.

Hodges a declarat că, în opinia sa, Ucraina ar putea folosi noua dotare pentru a ţinti structurile de comandă ruseşti şi depozitele de muniţii şi arme chiar mai mult decât înainte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor