Vicepremierul moldovean: Rusia ar fi trebuit să anunţe R.Moldova înainte de numirea lui Rogozin

Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov.
Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov. (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)

Ar fi trebuit ca autorităţile de la Moscova să anunţe în prealabil Chişinăul despre intenţia de a-l desemna pe Dmitri Rogozin în calitate de reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, consideră vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov.

"Eu personal cred că nu este bine când decizii importante se aduc la cunoştinţa partenerilor internaţionali prin intermediul mesajelor din presă. Există suficiente instituţii, mecanisme, instrumente între state care sunt specializate în a crea o bună comunicare şi un dialog, în special, între statele care pretind că au relaţii prieteneşti, constructive, de durată bazate pe respect reciproc. Exact asemenea relaţii considerăm că trebuie să avem cu Federaţia Rusă”, a subliniat Carpov.

Potrivit lui, în asemenea situaţii este inevitabil să apară mai multe întrebări. "De ce acest decret al preşedintelui Federaţiei Ruse a venit în aceeaşi perioadă cu alte două decrete privind desemnarea reprezentanţilor pentru Osetia şi Abhazia? A venit în aceeaşi perioadă când se discută iarăşi în presă despre acordarea unui ajutor financiar din partea Federaţiei Ruse către regiunea transnistreană. Există mai multe aspecte, care dacă le punem împreună vedem că lucrurile nu sunt clare. Clarificările pe care le-a solicitat Ministerul de Externe trebuie să fie făcute cât mai rapid posibil. Ele puteau fi făcute şi înainte ca decretul să fie anunţat”, a punctat viceprim-ministrul.

Totodată, Eugen Carpov nu a exclus posibilitatea ca cei de la Tiraspol să fi ştiut despre această desemnare înainte de cei de la Chişinău. "Dar nu pot să afirm acest lucru", a spus el.

Între timp, Dmitri Rogozin a anunţat că va întreprinde prima sa vizită la Tiraspol în luna aprilie.

Miercuri, Ministerul de Externe de la Chişinău s-a arată suprins de decizia Rusiei de a-l numi pe Dmitri Rogozin în calitate de reprezentant special al liderului de la Kremlin pentru Tiraspol.

Dmitri Rogozin a fost numit reprezentantul liderului de la Kremlin pentru Tiraspol, pe 21 martie, în urma unui decret semnat de preşedintele Dmitri Medvedev. Anterior, Rogozin a ocupat funcţia de ambasador al Federaţiei Ruse la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe