Viceprimarul Clujului, acuzat de trafic de influenţă. Maghiarii de la UDMR protestează

Unul dintre oamenii de bază ai UDMR, viceprimarul Clujului, Anna Horvath, a intrat în colimatorul DNA pentru trafic de influenţă. Şeful maghiarilor, Kelemen Hunor, nu a fost deloc încântat de acţiunea procurorilor anticorupţie.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Viceprimarul municipiului Cluj Napoca, Anna Horvath, a fost pusă sub urmărire penală pentru trafic de influenţă şi plasată sub control judiciar pe o durată de 60 de zile. În replică, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, partidul de care aparţine oficialul, s-a declarat "consternat" de acţiunea procurorilor DNA.

Una dintre obligaţiile impuse Annei Horvath este de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit presupusa faptă de corupţie, respectiv activitatea de viceprimar al Clujului.

"În perioada februarie – mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice. Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiei de construire.

Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcţionari cu atribuţii în domeniul urbanismului şi autorizării lucrărilor de construcţii, inculpata Horvath Anna a pretins omului de afaceri procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale.

Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare, urmând ca viceprimarul Horvath Anna să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract. De asemenea, în acelaşi context, inculpata Horvath Anna a promis că şi după alegerile locale îl va ajuta pe acelaşi om de afaceri şi în cazul altor proiecte imobiliare în care acesta din urmă avea interese economice", se arată într-un comunicat remis marţi de procurorii DNA.

UDMR protestează

"Uniunea Democrată Maghiară din România a aflat cu consternare faptul că DNA a deschis o acţiune penală împotriva d-nei Horvath Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Uniunea este solidară cu Anna Horvath şi îşi exprimă încrederea şi susţinerea faţă de viceprimarul Clujului, deoarece este vorba despre un politician care, timp de foarte mulţi ani, a activat în interesul comunităţii maghiare cu onestitate şi respect pentru litera legii", se arată într-un comunicat de presă semnat de şeful UDMR, Kelemen Hunor.

UDMR a subliniat că aşteaptă finalizarea cât mai curând a anchetei organelor de justiţie şi şi-a manifestat "încrederea fermă" că rezultatul cercetării va demonstra nevinovăţia colegei lor.

"Până atunci, însă, considerăm că prezumţia de nevinovăţie i se cuvine şi viceprimarului municipiului Cluj-Napoca. Totodată, considerăm că, într-un stat de drept, este de aşteptat ca în mass-media să nu fie promovate ipoteze care nu corespund realităţii. Astfel de practici încalcă principiile democraţiei", a mai subliniat Kelemen Hunor.