Victor Chirilă: ”Sistemul oligarhic construieşte o verticală a puterii în R.Moldova” (video)

”Elita politică de la Chişinău nu este interesată de implementarea reformelor. Oligarhul Plahotniuc nu este dornic să renunţe la controlul instituţiilor. Ni se promite o presă şi o justiţie independentă, dar ei construiesc o verticală a puterii sub pretextul că fac reforme”, a declarat analistul moldovean, marţi, la Bucureşti.
Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau
Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Asociaţiei de Politică Externă (APE) de la Chişinău a afirmat în cadrul dezbaterii ”Europe's Arc of Instability? The Eastern Partnership Revisited”, organizată azi de Fundaţia Friedrich Ebert, că R.Moldova a primit deja tot ce putea primi de la UE, a semnat acordul de asociere şi zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA) şi este prima ţară care beneficiază de liberalizarea vizelor, dar UE a greşit prin girarea actualei puteri pro-oligarhice care se intitulează pro-europeană şi cu toleranţa faţă de corupţia acesteia.

”Faptul că i se permite principalului oligarh şi PDM să aducă aşa zisa stabilitate în R.Moldova este o mare greşeală făcută de UE şi acest lucru se va vedea în următoarele luni şi ani. România repetă aceeaşi greşeală pe care a făcut-o în 2005, atunci când pentru a opri aşa-zisa invazie rusească în R.Moldova, a permis forţelor pro-europene să voteze pentru instalarea lui Vladimir Voronin ca preşedinte. Acum sub acelaşi slogan al prevenirii invaziei ruseşti, au interzis oamenilor să-şi exercite drepturile (în eventualitatea unor alegeri anticipate n.r). Nu exclud că tensiunile politice ar fi fost riscante, dar măcar oamenii ar fi avut oportunitatea să facă o schimbare. Acum nu mai avem această oportunitate”, a explicat Victor Chirilă.

Analistul moldovean consideră că elita politică din R.Moldova nu este interesată de reformele care trebuie făcute pentru implementarea acordului de asociere, ci de o şi mai puternică concentrare a puterii în manile Sistemului Oligarhic. El atrage atenţia că sub pretextul stabilizării şi al blocării ameninţării ruseşti, exponenţii acestuia amână reformele şi îşi întăresc controlul asupra instituţiilor.

”Avem un regim oligarhic. Lor nu le place transparenţa în luarea deciziilor şi nici nu vor să piardă controlul asupra sistemului judiciar şi asupra mass-media. În loc să se concentreze pe implementarea agendei de asociere, aşa zisele partide pro-europene au început să se lupte între ele pentru a controla totul în ţară. Cu binecuvântarea României şi a UE, domnul Plahotniuc are o majoritate confortabilă în Parlament. Regimul oligarhic ne promite că va implementa reformele legate de integrarea europeană, şi paradoxal, că va descoperi cine este vinovat pentru cel mai mare jaf din bănci, că presa şi justiţia vor fi independente, dar ce vedem este contrar tuturor acestor promisiuni. Suntem uluiţi de faptul că UE şi capitalele ei cred în acest Sistem, care nu are nevoie de bani, ci de linişte. Ceea ce fac în prezent autorităţile de la Chişinău este să cumpere liniştea de la UE şi de la Bucureşti. Acum aşa-zişii pro-europeni încearcă să neutralizeze Rusia în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale. Ei continuă să mimeze reformele. Schimbarea legii audiovizualului de exemplu permite în continuare oligarhilor să controleze mai multe televiziuni. Ei încearcă să controleze tot, şi IMM-urile din regiuni, şi autorităţile locale, îşi consolidează controlul asupra birocraţiei”, arată expertul.

Soarta Parteneriatului Estic, pecetluită

”Suntem uluiţi de faptul că UE şi capitalele ei cred în acest Sistem, care nu are nevoie de bani, ci de linişte. Ceea ce fac în prezent autorităţile de la Chişinău este să cumpere liniştea de la UE şi de la Bucureşti”.

Pe de altă parte, preşedintele APE a susţinut că soarta Partneriatului Estic este pecetluită, iar PaE riscă să devină irelevant pentru că nu mai există lideri regionali care să motiveze reformele aşa cum a făcut Polonia. ”Uniunea Europeană şi-a epuizat capacitatea de extindere cel puţin pentru următoarele două decenii. Statele baltice când au aderat la UE au avut un mediu de securitate mult mai bun ca noi şi garanţii de securitate care le-au permis să se concentreze pe procesul de reformă. Au avut lideri regionali care au condus procesul de reformă, ca Polonia şi Estonia. Noi nu avem un lider regional. Securitatea noastră este zero şi este ameninţată tot mai mult de factorii externi şi interni, iar PaE nu ne oferă garanţii de securitate. În plus, perspectiva de integrare europeană este o fantasmagorie în contextul actual”, a subliniat Chirilă.

În opinia sa, resursele interne ale R. Moldova trebuie focusate pe consolidarea structurilor statale ameninţate de elitele corupte interesate doar de propria îmbogăţire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe