Moscova recrutează soldaţi pentru Armata Rusă din R.Moldova

Federaţia Rusă a început să efectueze în Moldova recrutări de mercenari pentru armata rusă. Deschide.md a suprins un cort folosit de ruşi cu acest scop în oraşul Tighina, din regiunea separatistă Transnistria.
Persoane îmbrăcate în uniforma armatei Rusiei stau lângă corturi de  campanie şi încearcă să convingă moldoveni să intre în serviciul  militar rusesc, la Tighina, zona-tampon dintre  Republica Moldova şi regiunea separatistă.
Persoane îmbrăcate în uniforma armatei Rusiei stau lângă corturi de campanie şi încearcă să convingă moldoveni să intre în serviciul militar rusesc, la Tighina, zona-tampon dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă. (Deschide.md)

În fotografia realizată de sursa amintită se poate observa cum indivizi îmbrăcaţi în uniforme militare ale Federaţiei Ruse stau lângă corturile de campanie, alături de două steaguri: unul al Federaţiei Ruse, iar altul al forţelor de Menţinere a Păcii din Zona de Securitate.

“Cred că este un lucru inacceptabil pentru un stat suveran cum este Republica Moldova. Este inacceptabil ca pe teritoriul Republicii Moldova nu numai să se facă recrutări, ci pregătiri de voluntari de peste tot şi mercenari care sunt duşi în Donbas, în estul Ucrainei, pentru a lupta cu trupele regulate ale Ucrainei. Şi, iată, mai nou avem şi spaţii de recrutare pentru armata Federaţiei Ruse. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să decidă dacă susţine guvernul proeuropean, dacă se bazează pe o majoritate proeuropeană, dacă îşi apără suveranitatea peste tot împotriva separatismului”, a comentat Iulian Chifu, directorul Centrului de prevenire a conflictelor, potrivit B1 TV.

Analistul a mai arătat într-un articol publicat în EVZ că ”Republica Moldova se confruntă din ce în ce mai puternic cu problema mercenarilor, voluntarilor cu pregătire militară în teatre de război care se vor reîntoarce în ţară cu pregătirea făcută. De altfel, Serviciul de Informaţii şi Securitate a dat publicităţii capturarea unor asemenea mercenari care au luptat în regiunea separatistă Donbas şi au revenit acasă. Ei provin atât din Republica Moldova, din teritoriul aflat sub controlul autorităţilor legitime de la Chişinău, dar cu precădere din zona autonomiei găgăuze”.

Reamintim că vineri Farit Muhametsin, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, de către viceministrul Lilian Darii, în legătură cu desfăşurarea în Zona de securitate a unor acţiuni de recrutare a locuitorilor din Republica Moldova în Forţele Armate ale Federaţiei Ruse.

Viceministrul pentru Afaceri Externe moldovean a afirmat că acţiunile Rusiei au un caracter provocator şi contravin legislaţiei Republicii Moldova şi normelor dreptului internaţional. El a cerut şefului misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse să intervină pentru oprirea acestor acţiuni, potrivit Deschide.md.

În acest context, oficialul moldovean a reiterat poziţia oficială a Chişinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi a transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional, exprimată şi în dialogul cu viceministrul rus al Afacerilor Externe Grigori Karasin de săptămâna trecută.

Mai trebuie amintit că aceste acţiuni vin la scurt timp după ce, joi, parlamentul moldovean a adoptat Declaraţia politică înaintată de Partidul Comuniştilor privind inviolabilitatea suveranităţii, independenţei şi neutralităţii permanente a Republicii Moldova.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe