Victor Ponta, la un pas să-şi piardă doctoratul. Fostul premier a luat foc

Universitatea din Bucureşti i-a solicitat din nou ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să îi retragă titlul de doctor în drept obţinut prin plagiat lui Victor Ponta. Reacţia fostului premier nu s-a lăsat mult aşteptată.
Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Victor Ponta a luat foc atunci când a aflat că Universitatea din Bucureşti a trimis, din nou, Ministerului Educaţiei dosarul în care sunt probate acuzaţiile de plagiat la adresa sa, împreună cu solicitarea adresată ministrului Adrian Curaj de a anula Ordinul de Ministru prin care fostul premier a obţinut titlul de doctor în drept.

"În anii '50 comuniştii veniţi la conducerea Universităţii din Bucureşti dădeau afară oamenii pe criterii strict politice! În 2011 câţiva securişti au fost impuşi de Băsescu la conducerea Universităţii şi de atunci fac acelaşi lucru - decizii pe criterii strict politice! (de 4 ani se ocupă DOAR de teza mea începută în 1999 şi finalizată în 2003, cu un subiect "Curtea Penală Internaţională" pe care DOAR eu l-am tratat în acei ani. Au făcut o Comisie DOAR pentru mine şi cer retragerea unui titlu obţinut legal DOAR pentru mine) Nu mă consolează faptul că voi câştiga iar în justiţie (aşa cum am mai câştigat deja până acum)!

Regret că România are în 2016 metode şi mentalităţi tipice anilor '50, că instituţii fundamentale sunt conduse de oameni "dirijaţi" de propriile lor slăbiciuni şi "schelete din dulap". Şi regret că numele Universităţii este murdărit tocmai de cei care ar trebui sa îl apere. Dar sunt bucuros că Facultatea de Drept a refuzat să fie implicată în această răfuială politică! Şi în anii '50 şi în 2016 ticăloşia are şi oameni care nu se lasă speriaţi!", a scris fostul premier Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Reacţia lui Victor Ponta faţă de demersul Universităţii Bucureşti este, în opinia profesorului Alexandru Călinescu, "o obrăznicie fără margini, care depăşeşte toate măgăriile pe care le-a comis în scandalul plagiatului".

"Trebuie să ne manifestăm solidaritatea cu conducerea Universităţii Bucureşti şi să cerem rezolvarea grabnică a unui caz flagrant de hoţie intelectuală, prin retragerea titlului de doctor pe care Ponta l-a obţinut în mod fraudulos", scrie profesorul într-o postare pe Facebook.

Istoria plagiatului lui Ponta

Premierul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept în cadrul Universităţii Bucureşti, în iulie 2003, îndrumătorul ştiinţific al lucrării fiind fostul premier, Adrian Năstase.

La 18 iunie 2012, publicaţia Nature a afirmat că Victor Ponta, "prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte".

Potrivit unei analize publicate de TVR, reiese că mare parte din lucrare a fost copiată, cuvânt cu cuvânt, din alte 4 lucrări, fiind prezentate în paralel pasajele copiate din teza de doctorat cu textele sursă.

O altă analiză în paralel a textelor realizată de jurnaliştii de la România Liberă a indicat nu doar o preluare a părţilor informative, ci şi a aprecierilor personale ale autorilor, a întrebărilor retorice puse de ei, a referirilor la texte mai vechi ale aceluiaşi autor, precum şi greşeli de ortografie.

În total ar fi vorba de 85 de pagini, conform Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), deşi în presă se vehiculau cifre de la 30 până la 130 de pagini plagiate din aceste lucrări.

Fostul premier a catalogat acuzaţia de plagiat drept "o mizerie politică ... o execuţie mafiotă".

Pe 29 iunie 2012, CNATDCU a decis oficial că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, copiind cuvânt cu cuvânt 85 de pagini.

În ziua în care a pronunţat decizia, CNATDCU a fost reorganizată printr-o decizie a ministrului interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, numit ministru în Cabinetul Ponta IV.

Pop a modificat regulamentul instituţiei astfel încât instituţia să nu mai aibă atribuţii în analizarea plagiatelor şi a mărit numărul de membri ai Consiliului General CNTADCU de la 21 la 44, acesta fiind momentul în care Sorin Câmpeanu, numit şi el ministru în Guvernul IV, a intrat în Consiliul general al CNATDCU.

Ulterior, ministerul a folosit decizia reorganizării în motivarea respingerii verdictului "Victor Ponta a plagiat", Liviu Pop susţinând că verdictul nu poate fi menţinut pentru că a fost dat de un Consiliu care nu era constituit conform modificărilor pe care el le-a adus.

Consiliul Naţional de Etică a fost declarat responsabil de tranşarea acestei chestiuni şi, în 18 iulie 2012, organismul a ajuns la concluzia că fostul premier nu şi-a plagiat teza de doctorat. Potrivit instituţiei, doctoratul lui Ponta "respectă cerinţele academice din acea perioadă (2003) şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă".

"Nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale originale", a subliniat Consiliul Naţional de Etică.

O altă decizie, a treia la număr, a venit pe 20 iulie 2012, când Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a ajuns la concluzia că premierul Ponta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate pe 115 pagini din cele 297.

De asemenea, potrivit raportului ştiinţific întocmit de trei profesori de drept, de la Sorbona, Universitatea din Strasbourg şi Universitatea din Bucureşti, reiese că este vorba de un plagiat vădit, cu încălcarea voită a normelor universitare.

În 29 iulie 2012, membri ai comunităţii academice (din Universităţile Bucureşti, Cluj şi din străinătate) au semnat o scrisoare deschisă, prin care susţin deciziile comisiilor care au dat verdictele de plagiat în cazul Ponta, şi în care îl acuză pe Victor Ponta de utilizarea aparatului guvernului şi a unor tertipuri procedurale, pentru a muşamaliza un fapt evident: plagiatul său.

O ordonanţă DOAR pentru Ponta

În decembrie 2014, după ce a pierdut cursa pentru Cotroceni, premierul a anunţat că renunţă la titlul de doctor, fapt imposibil, întrucât titlul trebuie să fie retras.

Cum nu putea renunţa la titlul de doctor în drept fără să recunoască plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru furt intelectual, Ponta a dat, în ultima şedinţă de Guvern din 2014, o ordonanţă de urgenţă care permite renunţarea la titlul de doctor, fără nicio explicaţie.

Utilizând această pârghie legislativă, fostul premier a scăpat şi de răspunderea penală şi de obligaţia de a înapoia banii încasaţi de la stat ca spor de doctorat. De asemenea, dacă Ponta era declarat plagiator până să renunţe la diplomă, îşi pierdea şi calitatea de avocat, pe care a obţinut-o cu ajutorul diplomei de doctor.

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a arătat că "din cariera universitară şi cea de avocat (ambele posibile datorită unui doctorat care s-a dovedit a fi un plagiat grosolan), Ponta a câştigat peste 700.000 de euro (vreo 400.000 de euro bani gheaţă, restul de 300.000 de euro în apartamente)."