Victor Ponta: România doreşte o prezenţă clară din punct de vedere militar a NATO pe teritoriul său

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat luni că unul dintre obiectivele României la summitul crucial al NATO care va avea loc la New Port, Ţara Galilor, în septembrie, la care ţara noastră va fi reprezentată de Traian Băsescu, este "o prezenţă clară din punct de vedere militar a NATO în România".

Premierul nu a precizat dacă se referă la o nouă baza NATO sau vorbeşte despre prezenţa unor forţe aliate pe teritoriul României. Potrivit Hotnews, un obiectiv similar a enunţat în iulie şi preşedintele Traian Băsescu, sub formula "adoptarea de măsuri concrete pe termen lung şi echilibrarea geografică a resurselor militare ale Alianţei pe teritoriul UE", fără a intra însă în detalii.

Premierul Ponta a mai declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Ministerul de Externe, că alte obiective urmărite de România la summitul NATO sunt "un angajament foarte clar pentru tot flancul estic de asigurare a securităţii şi a parteneriatului din această regiune", precum şi "un sprijin foarte clar spre noii candidaţi la aderarea la UE, pentru Ucraina, Moldova, Georgia".

Ponta a mai precizat că obiectivele României au fost stabilite între toate instituţiile statului şi a informat că Guvernul va fi reprezentat la summitul NATO din 4-5 septembrie prin ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Summitul NATO din 4-5 septembrie, considerat crucial pentru viitorul Alianţei Nord-Atlantice, se desfăşoară pe fondul acţiunilor destabilizatoare ale Federaţiei Ruse în vecinătatea NATO.

România va fi reprezentată la summit de şeful statului, Traian Băsescu.