Victorie a conservatorilor din Iran. Absenteism cauzat de ştirile despre coronavirus Wuhan

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Primele rezultate de la alegerile parlamentare din Iran de vineri arată o victorie zdrobitoare în favoarea candidaţilor anti-occidentali conservatori, cu prognoze care arată că vor ocupa mai mult de două treimi din locuri.

O mare parte din acest grup conservator este condus de aliaţi susţinători ai fostului preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, iar victoria este considerată o lovitură majoră pentru preşedintele „reformist” Hassan Rouhani şi susţinătorii săi.

Radio Farda, finanţat de stat, raportează că „cel puţin 15 foşti miniştri ai cabinetului şi guvernatori provinciali apropiaţi de foştii ultraconservatori ai lui Mahmoud Ahmadinejad au câştigat şi în alegeri”, printre aceştia numărându-se Habibollah Dahmardeh, Ebrahim Azizi, Abdolreza Mesri, Hamid Reza Hajibabai şi Ali Nikzad.

The Guardian comentează şi el rezultatele preliminare, observând că „reformiştii, cel mai mare grup din parlamentul care şi-a terminat mandatul, au fost învinşi decisiv, cu predicţii care le arată că vor lua doar 17 locuri din 290. Învingătorii - conservatorii din aripa dură - vor ocupa, probabil, aproximativ 200 de locuri, inclusiv toate cele 30 de locuri din Capitala Teheran, anterior un bastion al reformatorilor".

În context, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei, a declarat că a înlăturat o „conspiraţie” a puterilor externe ale SUA şi israeliene care ar fi dorit să interfereze în alegeri şi consideră alegerile ca pe o victorie „strălucitoare” afirmând „credinţele religioase şi revoluţionare ale poporului”.

Liderii iranieni au acuzat în ultimul timp acoperirea exagerată a coronavirusului, menită să-i ţină pe iranieni departe de urne. Se raportează o prezenţă incredibil de scăzută în comparaţie cu alegerile trecute.