Viena se opune pe moment aderării Turciei la UE. Juncker sprijină continuarea negocierilor

Preşedintele Comisiei Europene susţine că discuţiile de aderare a Turciei la UE ar trebui să continue. Juncker a respins presiunile austriecilor de suspendare a negocierilor de aderare după încălcările drepturilor omului comise de guvernul turc în urma puciului eşuat din 15-16 iulie.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, este de părere că discuţiile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ar trebui să continue. Totuşi, Juncker a declarat postului german de televiziune ARD că, pe moment, Turcia nu va deveni membru al UE – comentarii care ar putea tensiona şi mai multe relaţiile dintre Ankara şi Bruxelles.

“Turcia, în starea în care se află în prezent, nu poate deveni o membră a Uniunii Europene”, a susţinut Juncker pentru ARD, joi, în Bruxelles. Totuşi, el a adăugat că “nu cred că ar fi de ajutor dacă am spune unilateral Turciei că negocierile s-au încheiat”. Şi, în ceea ce priveşte un consens la nivelul blocului privind suspendarea discuţiilor, Juncker a declarat că “nu văd această dorinţă în rândul tuturor statelor membre în acest moment”.

Oficialii din Ankara au ameninţat că ar putea renunţa la acord dacă UE nu ridică regimul de vize de călătorie pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească pe teritoriul blocului. Acordul prevede, printre altele, ca Ankara să preia toţi migranţii ilegali care ajung dinspre Turcia în Grecia. În schimb, UE trebuie să suspende vizele pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în UE şi să accelereze procesul de aderare a Turciei la blocul european – un proces care a început în 1999.

“O ficţiune diplomatică”

Campania de suprimare lansată de guvernul turc după lovitura de stat eşuată din 15-16 iulie a dus la numeroase încălcări ale drepturilor omului. Zeci de mii de militari, poliţişti, profesori, jurnalişti, judecători, funcţionari publici şi alţii au fost arestaţi, reţinuţi sau concediaţi datorită potenţialei lor implicări în puciul eşuat. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa ar putea reintroduce pedeapsa capitală, o măsură criticată de UE şi SUA.

Citând astfel de evenimente, cancelarul austriac Christian Kern a cerut miercuri discuţii suplimentare în privinţa aderării Turciei, susţinând că va ridica această chestiune la un summit UE în 16 septembrie. “Ştim că standardele democratice ale Turciei sunt departe de a fi suficiente pentru a justifica aderarea”, a declarat Kern ziarului austriac Die Presse. Într-un interviu separat cu postul de televiziune public ORF, el a numit negocierile cu Turcia “o ficţiune diplomatică”.

În opinia ministrului turc pentru Afaceri Europene Omer Celik, criticile din partea oficialilor austrieci au avut o tendinţă naţionalistă. “Să fiu sincer, găsesc extrem de tulburător faptul că acest tip de declaraţie poartă o astfel de similaritate cu declaraţiile extremiştilor de dreapta din Europa”, a susţinut joi Celik, conform agenţiei turce de ştiri de stat Anadolu.

Ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a continuat schimbul de replici pe Twitter, respingând joi acuzaţia lui Celik: “Turcia trebuie să îşi facă temele şi să îşi modereze propriul limbaj şi propriile acţiuni”.

În plus, tot joi, un tribunal din Istanbul a emis un mandat de arestare pentru clericul musulman Fethullah Gulen, exilat în SUA, pe care Ankara îl acuză de ordonarea loviturii de stat eşuate, a raportat Anadolu. Oficialii turci susţin că au cerut extrădarea lui Gulen din SUA, dar autorităţile americane susţin că nu au primit o astfel de cerere oficială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe