Vin alegerile! Pleşu: Smintiţii fac pe înţelepţii, infractorii fac pe călugării, hoţi de drumul mare exaltă "patria"

Din păcate, alegerile de la noi nu funcţionează ca un mecanism riguros, străin de orice aproximaţii, ambiguităţi, subterane impure, manevre ipocrite, strategii interesate, înşelăciune, demagogie, prostie, a atras atenţia Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)

România se pregăteşte de alegeri. Avem de-a face cu un soi de circ, o avalanşă de zgomote, vorbe mari, promisiuni gogonate, jocuri de gleznă, manipulare şi furt la care, realist vorbind, participă nu doar "combatanţii", ci şi electoratul: neinstruit, uşor de cumpărat, uşor de înregimentat în detaşamentele şmechere ale ideilor gata făcute, ale lozincilor găunoase, ale complezenţei "patriotice", a scris Andrei Pleşu într-un articol publicat în secţiunea de bloguri a publicaţiei Adevărul, intitulat "Marea trăncăneală".

"Mă uit în jur şi nu-mi vine să cred, deşi nu trăiesc pentru prima dată aşa ceva. Asist, asistăm, la un spectacol care seamănă a bazar, a luptă de cocoşi (sau de cîini), a păruială între chivuţe. Proştii fac pe deştepţii (şi par de două ori mai proşti decît sunt), infractorii fac pe călugării, dezmăţaţii parodiază chibzuiala, smintiţii de toate calibrele şi culorile fac pe înţelepţii. Valori supreme, care ar trebui să impună sobrietate şi bună credinţă, (sentimentul naţional şi raportarea la Dumnezeu) sunt utilizate gongoric şi vicios - ca o marfă oarecare - pentru a fraieri plebea pravoslavnică şi "românismul" gregar. Păcătoşi de duzină fac dintr-odată cruci cît carul şi defilează pe la moaşte (sub privirile complice ale Bisericii), hoţi de drumul mare exaltă "patria", pentru a o spolia de îndată ce ajung la putere.

Probleme? Piedici? Rele "tradiţionale"? Potlogării? Minciuni? Nu prea există: sunt ori vina "celorlalţi", a adversarilor politici, ori rezultatul unui misterios atac planetar asupra arcului carpatic: lifte străine, sorosişti, organizaţii oculte, americani, bruxellezi, nemţi ş.a.m.d. Suntem neaşezaţi fie din cauza capitalismului, fie din cauza comunismului, fie din cauza globalizării, a neo-colonialismului, a ecumeniştilor satanişti, a fanarioţilor. Te şi miri cum de am rămas fete mari, în plin (milenar) complot al atîtor ireductibili duşmani!

Trăim încă în retorica conului Leonida: "Reacţiunea a prins iar la limbă. Ca un strigoi în întunerec, ea stă la pândă ascuţindu-şi ghearele şi aşteptând momentul oportun pentru poftele ei antinaţionale… Naţiune, fii deşteaptă!" Leprele sunt vocale şi abundent prezente în spaţiul public, oamenii cît de cît cumsecade, cu portrete încă plauzibile, suferă de paloare, de un anumit deficit charismatic. "Analiştii" politici sunt loviţi ori de o inflexibilă hiper-competenţă, ori de mîrlănie, ziariştii sunt, în genere, propagandiştii opţiunilor şi obedienţelor proprii", a declarat Andrei Pleşu.

Potrivit scriitorului, peisajul autohton nu mai are decât o singură formă de relief: tupeul. Şi o singură dimensiune meteo: sfruntarea, ploaia cu baliverne, nesimţirea. Peste toate, o limbă românească chinuită, o lipsă de educaţie endemică, o patologică lipsă de responsabilitate şi onoare.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.