Pleşu: Dintr-o infracţiune oarecum banală, plagiatul a devenit o taină, un indescifrabil machiaverlîc politic

Dintr-o infracţiune oarecum banală, uşor decelabilă, amendată încă de pe băncile liceului ca înşelătorie prin "copiere", plagiatul a devenit o taină, un indescifrabil machiaverlîc politic, o "stafie" care bîntuie România pe multiple paliere, este de părere Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)

Plagiatul a devenit o adevărată problemă metafizică, deşi până mai ieri ai fi crezut că orice om cu educaţie minimală, capabil să citească şi să compare două texte puse în paralel, are instrumentarul necesar pentru a stabili dacă se află sau nu dinaintea unui caz de furt intelectual, a opinat, în stilul său ironic caracteristic, scriitorul Andrei Pleşu într-un articol publicat pe blogul Adevărul.

"Pe scurt: dacă în dreapta scrie "Cobori în jos luceafăr blînd, alunecînd pe-o rază…" , iar dedesubt apare semnătura "Mihai Eminescu", iar în stînga vezi scris acelaşi text, dar, de data acesta, semnătura e "Gigi", e limpede că Gigi l-a plagiat pe Eminescu. În ce mă priveşte, am văzut cu ochii mei, în mai multe ziare, pagini din doctoratul lui Victor Ponta, alături de pagini din lucrări ale altora (nemenţionaţi ad locum): erau identice. Şi nu e vorba de cîteva asemenea pagini, ci de o cifră cuprinsă între 85 şi 130. Într-o primă etapă, Ponta însuşi recunoştea 30, cu precizarea stupefiantă că, faţă de volumul întregii sale lucrări, e vorba chiar de o "performanţă".

Au urmat scene groteşti: Liviu Pop şi Ecaterina Andronescu solidari, milităreşte, cu şeful lor, desfiinţări de comisii inapte, chipurile, să afle "adevărul" şi înfiinţări de comisii noi, gata să conteste evidenţa, lamentaţiile împricinatului, ba făcîndu-se de rîs cu declaraţia că "pe vremea lui" nu existau încă ghilimele, ba înfierînd, cu o tenacitate nevrotică, o cohortă de adversari – mafioţi, stalinişti, securişti, sorosişti, basişti – manevraţi cu toţii de nevoia sadică de a discredita un opozant politic de anvergură cosmică etc.) În capul meu, a înfiinţa comisii de "experţi" care să "analizeze" în ce măsură "Cobori în jos luceafăr blînd…" e un vers aparţinînd lui Gigi sau lui Eminescu e o gugumănie. La fel, a invita mari specialişti care să "discearnă" între două sau mai multe pagini identice, cînd aceeaşi operaţiune se poate face cu orice elev de şcoală generală", a scris Andrei Pleşu.

Şi totuşi, pe măsură ce trece timpul, scriitorul susţine că realizează că ceea ce lui i se părea un fapt limpede, la îndemîna oricărei minţi normale, e un mister, o evanescentă problemă metafizică, o subtilitate iniţiatică.

"Gabriel Oprea nu crede nici el că a plagiat. Dacă mă-ntrebaţi, eu nu-l cred copt încă nici pentru un bacalaureat temeinic, dar nu mai ştiu, şi, oricum, n-am avut în mînă proba anvergurii lui academice. O fi cum zice el. Acum e, pe tapet, cazul Tobă. Sincer vorbind, cineva care crede că "Apud" e prenumele unor autori citaţi, ca atare, într-o bibliografie (că, să zicem, numele lui Titu Maiorescu se pune la litera A, căci îl cheamă, nu-i aşa, Apud Titu Maiorescu), e încă departe de o calificare doctorală. Dar iată că trei specialişti găsesc argumente (destul de suprarealiste) care să-l dezvinovăţească pe dl. ministru. Am vrut să aflu mai multe despre fiecare, ca să pricep cît de sus pot plasa dînşii "ştacheta exigenţei", a adăugat Andrei Pleşu

Pentru a citi articolul integral intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne