Virusul Chikunguya din Caraibe a infectat aproximativ 5.000 de persoane

(Tom Ervin / Getty Images)

Mii de persoane din zona insulelor Caraibe s-au îmbolnăvit în ultimele luni după ce au contractat virusul Chikungunya, care provoacă febră şi dureri de articulaţii grave.

Răspândirea virusului Chikungunya era limitată în trecut pe teritoriile din Africa şi Asia, însă în luna decembrie acesta ar fi fost adus pe continentul american de către un călător infectat. Începând de atunci, peste 51.000 de persoane sunt suspectate că ar fi contractat virusul şi aproape 5.000 de cazuri de infecţie au fost confirmate oficial numai în zona insulelor Caraibe, conform Pan American Health Organization.

Iniţial, virusul a apărut în mica insulă St. Martin, aceasta fiind prima dată când Chikungunya a fost raportat în cele două Americi. De atunci, acesta s-a extins la aproape o duzină de alte insule, precum şi în Guyana Franceză. Experţii susţin că eradicarea unor astfel de boli, odată ce s-au extins, este o sarcină extrem de dificilă.

Din cauza numărului de oameni care călătoresc între SUA şi Caraibe, oficiali din sănătatea publică susţin că virusul va ajunge în curând în Statele Unite.

Virusul se transmite la oameni prin muşcături de ţânţari. Contractarea acestuia poate fi prevenită prin acoperirea pielii cu ajutorul substanţelor anti-ţânţari. Alte simptome includ dureri ale musculaturii, dureri de cap, greaţă, oboseală şi mâncărimi. Majoritatea pacienţilor reuşesc să se recupereze complet, însă în unele cazuri durerile articulare persistă luni sau chiar ani.