Virusul Wuhan, criza OPEC+ şterg 5 trilioane USD de pe bursele americane

(Spencer Platt / Getty Images)

Temerile cu privire la epidemia de virus Wuhan care se răspândeşte rapid şi impactul său asupra economiei globale, care s-a adâncit luni odată cu prăbuşirea preţurilor petrolului, au evaporat peste 5 trilioane USD din valoarea de piaţă a S&P 500 în ultimele săptămâni.

Indicele de referinţă al SUA, SPX a căzut luni cu 7,6%, evoluţie care a declanşat o oprire temporară a tranzacţionării. Căderea - cea mai mare scădere de o zi, din 2011 - a survenit după ce Arabia Saudită şi Rusia au început un război al preţurilor care ameninţă să arunce în aer pieţele globale de petrol prin supra-producţie, provocând căderi ale preţului ţiţeiului brut de până la 20%.

Acest conflict al preţurilor a izbucnit după ce marile ţări producătoare de petrol nu au reuşit să ajungă la un acord de reducere a producţiei pentru a compensa cererea mai mică apărută după ce economia chineză a capotat în urma declanşării epidemiei masive de virus Wuhan.

Pe bursa din New York, numărul acţiunilor care au înregistrat valori minime din ultimul an a ajuns luni la peste 3.500, cel mai mare număr începând din 2008.

Aproape 250 de miliarde USD au fost şterse din valoarea bursieră a Microsoft începând cu 19 februarie, firma suferind mai mult ca oricare altă companie americană. Apple şi Alphabet au înregistrat valori scăzute cu peste 200 miliarde USD fiecare, în timp ce Amazon a pierdut 170 miliarde USD din capitalizare.

Indicele S&P 500 de energie. SPNY a scăzut luni cu 20% până la cel mai scăzut nivel din august 2004, deoarece investitorii au reacţionat la scăderea preţurilor petrolului.