Vlad Filat a avut la Bruxelles întrevederi cu oficiali ai Parlamentului European

Premierul moldovean, Vlad Filat (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
29.03.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a avut la 28 martie, la Bruxelles, întrevederi bilaterale cu Graham Watson, Raportor pentru Acordul de Asociere R.Moldova-UE din partea Parlamentului European şi Joseph Daul, Preşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European, transmite Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

În cadrul întrevederilor, oficialii au făcut o evaluare a dialogului R.Moldova-UE şi a acţiunilor întreprinse privind implementarea agendei de reforme în vederea integrării europene a ţării noastre. Oficialii europeni au remarcat că alegerea Preşedintelui oferă Republicii Moldova stabilitatea necesară pentru ca ţara noastră să ducă la bun sfârşit reformele începute. Ei au urat mult succes Republicii Moldova pe calea apropierii de standardele şi valorile europene şi au promis că vor susţine şi în continuare ţara noastră, relatează moldpres.

Prim-ministrul a trecut în revistă acţiunile întreprinse de Guvernul de la Chişinău pe marginea dialogului politic RM-UE, reiterând angajamentul plenar al ţării noastre pentru procesul de implementare a agendei de reforme.

"Evoluţiile ascendente ale dialogului moldo-comunitar reflectă un grad înalt de maturitate a relaţiilor noastre. Ne dorim să transformăm Republica Moldova într-un stat democratic cu economie de piaţă, ce aplică şi multiplică cu maximă eficienţă bunele practici ale modelului de dezvoltare european", a subliniat Premierul.

În cadrul discuţiilor, oficialii au constatat evoluţia pozitivă a negocierilor Acordului de Asociere UE-RM. Pe parcursul celor 10 runde de negocieri s-a reuşit închiderea provizorie a negocierilor pe toate subiectele: Dialogul Politic şi Reforme, Cooperarea în domeniul Politicii Externe şi de Securitate. Capitolul Justiţie, Libertate şi Securitate este, la fel, aproape de un acord provizoriu. De asemenea, este înregistrat progres în domeniul sectorial - reuşindu-se închiderea a 23 din 25 de capitole.

"Ritmul dinamic al dialogului UE - RM privind liberalizarea regimului de vize reprezintă un indicator important al calităţii relaţiilor noastre în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, precum şi a angajamentului ferm asumat de Guvernul RM în realizarea procesului de reforme pe acest sector", a accentuat Vlad Filat.

Totodată, Premierul a solicitat sprijinul demnitarilor europeni în procesul de liberalizare a regimului de vize, dând asigurări că partea moldovenească va continua să depună eforturi maxime în scopul îndeplinirii rigorilor prevăzute pe Planul UE-RM în acest sens.

Vlad Filat a reiterat disponibilitatea autorităţilor de la Chişinău de a dinamiza negocierile pe marginea creării Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), astfel încât acestea să fie finalizate până la viitorul Summit al Parteneriatului Estic din septembrie 2013.

În cadrul întâlnirilor s-a făcut un schimb de opinie referitor la relaţiile Moldovei cu vecinii şi statele partenere. Un subiect aparte al discuţiilor a ţinut de conflictul transnistrean şi ultimele evoluţii pe marginea acestuia. Vlad Filat a reiterat faptul că Guvernul R. Moldova optează pentru continuarea dialogului cu toţi cei implicaţi în soluţionarea problematicii transnistrene, menţionând că avansarea ţării noastre în raport cu Uniunea Europeană constituie un pilon pentru facilitarea soluţionării acestei probleme.

Prim-ministrul a exprimat mulţumiri euro-parlamentarilor Graham Watson şi Joseph Daul pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de negociere a Acordului de Asociere RM - UE şi le-a adresat invitaţia de a vizita Republica Moldova. Ambii au acceptat invitaţia, urmând ca vizitele să aibă loc în perioada vara-toamna 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor