Vlad Filat doreşte schimbarea cadrului normativ în sectorul energetic

Premierul moldovean, Vlad Filat
Premierul moldovean, Vlad Filat (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)

În debutul şedinţei Guvernului de miercuri 4 aprilie, premierul Vlad Filat a cerut modificarea cadrului normativ în sectorul energetic.

Astfel, operatorii de pe piaţa energetică din Republica Moldova vor fi obligaţi să încheie contracte de import al energiei electrice cu trei luni înainte de expirarea contractului în vigoare şi nu mai târziu de 1 ianuarie.

După ce a declarat că autorităţile centrale întâmpină dificultăţi în negocierile privind noile contracte de import al energiei electrice, şeful Executivului i-a solicitat ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, să opereze modificările respective.

În acest sens premierul a mai declarat că ”situaţia în care ne-am pomenit arată că trebuie să fim mult mai energici. Trebuie să recunoaştem că acest caz ne-a pus în dificultate. Negocierile continuă, dar trebuie să ne mişcăm rapid pentru viitor”.

Totodată, potrivit lui Vlad Filat, noile modificări ale cadrului normativ vor contribui la asigurarea securităţii energetice, dar le vor permite în acelaşi timp autorităţilor să bugeteze cheltuielile respective pentru acest domeniu, scrie arena.md.

Amintim că unul din cei doi operatori de energie electrică - compania ”Energocom” care se ocupă de contractarea energiei electrice pentru regiunea de nord a republicii nu are încheiat în prezent un contract de import al energiei electrice. În timp ce cealaltă companie de furnizare a energiei electrice ”Gas Natural Fenosa” a încheiat acum două zile un contract cu Centrala electrică de la Cuciurgan.

Precizăm că în cadrul aceleiaşi şedinţe de Guvern, premierul Vlad Filat a dat dispoziţie vicepremierului Valeriu Lazăr să pregătească ordinul privind demisia din funcţie a ministrului-adjunct al Economiei, responsabil de sectorul energetic, Ilarion Popa. Vlad Filat a declarat că viceministrul, numit din partea PLDM, poartă răspundere pentru situaţia din ultimele zile din domeniul energetic.

În acelaşi timp viceministrul Economiei Ilarion Popa nu este de acord să fie demis din funcţie, după cum a cerut premierul Vlad Filat, explicând că se consideră nevinovat şi crede că nu ar fi corect să fie destituit din funcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe