Strategia de dezvoltare a sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pe anii 2012-2015, în viziunea Executivului

Premierul Republicii Moldova Vlad Filat,
Premierul Republicii Moldova Vlad Filat, (www.gov.md)

Grănicerii urmează să asigure buna fluidizare a transportului la traversarea punctelor de trecere a frontierei de stat, în special în zilele în care mulţi dintre compatrioţii noştri plecaţi peste hotare revin în ţară de sărbători. Premierul s-a referit şi la cazul care a avut loc recent la punctul vamal Albiţa-Leuşeni, unde a fost reţinuţi în mod abuziv un microbuz cu cetăţeni moldoveni care se întorceau din Italia. Vlad Filat a cerut ministrului de Interne, Alexei Roibu sancţionarea persoanelor responsabile conform legislaţiei şi eliberarea lor din funcţie în cazul în care se va demonstra ca au încălcat legea. Totodată, Procuratura Generală urmează să dea calificarea necesară acestui caz.

În contextul situaţiei ce vizează semnarea contractelor de achiziţionare a energiei electrice de către ţara noastră, Vlad Filat a subliniat că autorităţile statului responsabile de negocierile respective trebuie să efectueze pregătirile necesare din timp. În acest sens, Ministerului Economiei i-a fost pusă în sarcină efectuarea modificărilor la regulamentele şi baza normativă în domeniu. Totodată, pentru şedinţa următoare, urmează a fi pregătit proiectul de decizie privind eliberarea din funcţie a viceministrului, Ilarion Popa, responsabil de dimensiunea respectivă, relatează moldpres.

În cadrul şedinţei, membrii Cabinetului de Miniştri au adoptat hotărârea cu privire la acordarea indemnizaţiilor unice persoanelor civile şi colaboratorilor organelor de drept care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Indemnizaţiile reprezintă un sprijin oferit victimelor evenimentelor respective pentru recuperarea prejudiciului de natură fizică şi psihică cauzat. Suma indemnizaţiilor este de 5000 lei şi, respectiv, 7000 lei, în funcţie de gravitatea leziunilor corporale suferite. În acest scop, Ministerul Finanţelor va aloca 632 mii lei, mijloace de care vor beneficia 116 persoane.

Tot în şedinţa din 4 aprilie, a fost aprobat proiectul de lege cu privire la aprobarea Strategiei de dezvoltare a sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pe anii 2012-2015. Documentul are scopul de a atrage în sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) noi investiţii, iar realizarea obiectivelor Strategiei va permite transformarea economiei ţării în una bazată pe informaţie şi cunoaştere, datorită avantajelor pe care le oferă TIC.

În aceeaşi ordine de idei, Guvernul a adoptat Planul de acţiuni pentru o Guvernare Deschisă pe anii 2012-2013. Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică, a prezentat principalele acţiuni efectuate în acest sens până în prezent, printre care: Iniţiativa Datelor Guvernamentale Deschise (portarul www.date.gov.md conţine 150 seturi de date de la 20 de ministere şi autorităţi publice), Fondul naţional de date geospaţiale şi Declaraţia fiscală electronică. În acelaşi timp, în vederea promovării unei guvernări transparente şi sporirii calităţii serviciilor publice, este elaborat portalul Guvern pentru Cetăţeni, www.servicii.gov.md, în calitate de ghişeu unic de acces la toate serviciile publice prestate în mod electronic.

Membrii Cabinetului de Miniştri au aprobat Programul activităţilor de reintegrare a ţării pe anul 2012. Scopul documentului este stabilirea prevederilor de finanţare a unor activităţi de dezvoltare şi modernizare tehnico-materială a instituţiilor educaţionale, de întreţinere a drumurilor, clădirilor şi apeductelor, măsuri de protecţie socială a persoanelor în etate şi cu dizabilităţi, precum şi altor activităţi din cadrul procesului de reintegrare a ţării. Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a precizat că pentru anul curent în acest sens sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 10 milioane lei, dintre care 5 milioane au fost deja alocate. La elaborarea Programului s-a ţinut cont de propunerile autorităţilor publice locale din Zona de Securitate privind reconstrucţia şi reparaţia capitală a obiectivelor de menire socială. În acest context, Prim-ministrul a solicitat instituţiilor responsabile să asigure facilitarea circulaţiei cetăţenilor pe ambele maluri ale Nistrului, în special în zilele Sfintelor Sărbători de Paşte şi Paştele Blajinilor.

Executivul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 933-XIV din 14 aprilie 2000 cu privire la protecţia socială specială a unor categorii de populaţie. Modificările au drept scop eficientizarea sistemului de asistenţă socială, prin direcţionarea mijloacelor financiare către cele mai vulnerabile categorii de persoane.

Miniştrii au operat modificări în Hotărârea de Guvern nr. 520 din 15 mai 2006 şi au abrogat unele hotărâri aprobate anterior, în vederea indexării normelor de cheltuieli în bani privind asigurarea cu produse alimentare, medicamente şi materiale de plasament, îmbrăcăminte, încălţăminte, inventar, produse sanitare pentru persoanele cazate în instituţiile sociale de toate tipurile şi nivelurile, ţinând cont de indicele general de creştere a preţurilor de consum.

Tot la 4 aprilie, Executivul a operat modificări în Hotărârea de Guvern nr. 201 din 11 martie 2009, prin care a fost aprobat Regulamentul cu privire la dezvoltarea profesională continuă a funcţionarilor publici. Scopul documentului în cauză constă în eficientizarea procesului de dezvoltare a personalului din serviciul public în contextul reformei de modernizare a administraţiei publice. De asemenea, Guvernul a instituit sărbătoarea profesională "Ziua funcţionarului public" la 23 iunie. În acest context, Premierul a menţionat că de la 1 aprilie 2012 a intrat în vigoare noul sistem de salarizare a angajaţilor din sistemul serviciului public care are menirea să asigure perfecţionarea serviciului public şi a nivelului profesional al funcţionarilor publici din ţara noastră.

Guvernul a decis iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Industriei al Republicii Belarus privind cooperarea tehnologică şi de producţie; iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) privind Proiectul de asistenţă tehnică TCP/MOL/3302 "îmbunătăţirea capacităţilor de eliminare a produselor chimice periculoase din fostul spaţiu sovietic, ca model de abordare şi prevenire a poluării de la utilizarea pesticidelor", precum şi iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de cooperare între Cancelaria de Stat a Republicii Moldova şi Ministerul Administraţiei şi Internelor din România în domeniul managementului funcţiei publice şi al funcţionarilor publici.

În cadrul şedinţei, a fost adoptată hotărârea cu privire la rezultatele încorporării în serviciul militar în octombrie 2011 - ianuarie 2012 şi încorporarea în armată în aprilie-iulie 2012. Astfel, sarcina de încorporare în lunile aprilie-iulie 2012 este de până la 1300 recruţi pentru Armata Naţională şi până la 775 recruţi - în Trupele de Carabinieri.

O altă decizie adoptată la 4 aprilie de Guvern vizează modificarea Regulamentului privind asigurarea tratamentului balneo-sanatorial pentru persoanele asigurate. Ministrul Muncii, Protecţie Sociale şi Familiei, Valentina Buliga a precizat că anual beneficiază de astfel de tratament 2300 - 2400 persoane, scopul amendamentelor respective fiind sporirea numărului de beneficiari, în fiecare an, cu 300-400 persoane.

La final, Vlad Filat a solicitat Cancelariei de Stat pregătirea proiectului de hotărâre privind instituirea Corpului de control al prim-ministrului. Premierul a ţinut să sublinieze că acesta nu va avea rolul unei instituţii de control, ci de monitorizare şi intervenţie în caz de necesitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe