Vlad Voiculescu: 88 de sate nu au acces la asistenţă medicală primară

Problemele sistemului sanitar nu încep şi nici nu se termină cu infecţiile nosocomiale din spitale, ci sunt mult mai adânci. Astfel, în România anului 2016 există încă localităţi ai căror locuitori nu au acces la servicii medicale.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Regiuni întregi nu au acces la asistenţă medicală primară iar între judeţele României există o diferenţă colosală în ceea ce priveşte densitatea medicilor, a declarat vineri Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prezent la cel de al VI-lea Congres al Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România.

"Dacă ne uităm pe cifre lucrurile nu stau deloc îmbucurător. Avem regiuni întregi care nu au acces la asistenţă medicală primară. Avem 88 de sate, dacă statisticile pe care le am eu la dispoziţie sunt corecte, care nu au acces la niciun fel de serviciu medical. Avem o diferenţă colosală între judeţele României. Avem judeţe precum Călăraşi şi Ialomiţa, unde densitatea medicilor este mult sub nivelul altora. În general, în România avem mult prea puţini medici la suta de mii de locuitori", a afirmat Voiculescu, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, numărul de medici raportat la numărul de locuitori este mai mic în România decât cel din Europa, deşi universităţile din ţara noastră raportează mai mulţi absolvenţi în fiecare an. Acest lucru s-ar datora migraţiei medicilor, plecaţi în ţări unde se câştigă mult mai bine.

"Dacă ne uităm unde pleacă aceşti absolvenţi vedem că în Franţa avem a doua comunitate, după medicii francezi. Comunitatea medicilor proveniţi din România este cea mai mare. Dacă ne uităm în Germania vedem că numărul de medici români este de 10 ori mai mare decât acum câţiva ani. În Anglia, de asemenea, numărul de medici veniţi din România creşte în fiecare lună", a declarat Vlad Voiculescu.

În opinia lui Voiculescu, unii medici plecaţi din ţară ar dori să se întoarcă în România. În acest context, ministrul a precizat că în prezent se lucrează la o strategie în domeniul Sănătăţii, aceasta având la bază piloni precum resursa umană şi infrastructura.

Reamintim că spitalele româneşti au un deficit de 13.000 de medici, ca efect al plecării doctorilor la muncă în străinătate. În multe oraşe ale ţării, posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensivă rămân neocupate, iar în unele judeţe deficitul se apropie de 50%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne