Vladimir Putin, Xi Jinping, lansează conducta de gaz a Rusiei către China

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Sasha Mordovets/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping au anunţat luni demararea unui proiect de construcţie a conductei care va transporta gaz natural din Siberia spre nord-estul Chinei, un impuls economic şi politic pentru legăturile dintre Moscova şi Beijing.

Proiectul Power of Siberia reflectă încercările Moscovei de a pivota către Est pentru a încerca să diminueze efectul cauzat de sancţiunile financiare occidentale impuse după anexarea în 2014 a Crimeei şi războiul hibrid pe care îl sprijină în estul Ucrainei.

China devine cea mai importantă piaţă de export a ruşilor, oferindu-i Rusiei o nouă piaţă amplă în afara Europei. De asemenea, survine în condiţiile în care Moscova speră să lanseze alte două proiecte energetice majore: conducta de gaze subterane Nord Stream 2 în Germania şi conducta Turkstream în Turcia şi sudul Europei.

Power of Siberia, cu o lungime de 3.000 de km, va transporta gaz din câmpurile Chaiandinskoie şi Kovitka din estul Siberiei, proiect preconizat să dureze trei decenii şi să genereze 400 de miliarde USD pentru statul rus.

„Este un eveniment cu adevărat istoric, nu numai pentru piaţa mondială a energiei, dar mai ales pentru noi, Rusia şi China”, a declarat Putin, care a urmărit lansarea prin intermediul link-ului video din staţiunea Soci de la Marea Neagră.

Noua conductă va transporta gazul către provincia chineză Heilongjiang, care se învecinează cu Rusia, şi spre Jilin şi Liaoning,]n centrul Chinei.

Se estimează că fluxurile prin conductă vor creşte treptat până la 38 de miliarde de metri cubi (mdmc) pe an în 2025, aducând China pe locul secund al clienţilor Rusiei, după Germania, care a cumpărat 58,50 mdmc de gaz din Rusia anul trecut.

Moscova a început să furnizeze gaze naturale către Europa de Vest şi Centrală în anii '50, iar Europa a fost mult timp principalul consumator de gaze al Rusiei, furnizat de gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin.

Volumul total al vânzărilor către Europa este de 200 metri cubi.

Preţul pe care China îl plăteşte pentru gazul rusesc în noua conductă rămâne secret, diverse surse din industrie susţinând că este legat de preţul unui coş de produse petroliere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie