Vocea Rusiei: Ambasada Rusiei este "preocupată" de cazul spionului rus

Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
31.10.2012

Ambasada Rusiei la Bucureşti este "preocupată" de "limitarea drepturilor" cetăţeanului rus depistat pe aeroport cu documente clasificate. În consecinţă, ambasada a adresat MAE o nouă cerere pentru informaţii privind motivele reţinerii şi pentru oferirea de acces consular, relevă postul de radio guvernamental Vocea Rusiei, în ediţia online.

"Ambasada Rusiei în România a trimis pe 26 octombrie o notă Ministerului Afacerilor Externe din România, dar nu a primit nicio informaţie oficială despre această situaţie", a precizat un oficial de la reprezentanţa diplomatică rusă.

"Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetăţean rus, în contextul în care ambasada Rusiei nu a fost informată. Am trimis o nouă solicitare Ministerului român al Afacerilor Externe, în care cerem să ni se indice numele rusului, motivele reţinerii lui şi să fie oferit acces consular la această persoană în conformitate cu dreptul internaţional", mai relevă ambasada Rusiei.

"Ambasada Rusiei nu are nicio informaţie despre un cetăţean rus reţinut de autorităţile române pe 19 octombrie. Dacă acest caz chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informaţie. Vom face o cerere autorităţilor României pentru clarificare. Vom trimite o notă verbală MAE pentru a ne oferi detalii. Fără informaţii, nu putem face niciun alt comentariu", preciza vineri consulul Andrei Lancikov, de la Secţia Consulară a Ambasadei.

La data de 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, a informat recent DIICOT, într-un comunicat de presă. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.

"În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul «SUVOROV»", se mai arată în comunicatul DIICOT.

"Cetăţeanul rus a fost depistat de specialişti ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofiţerii SRI verifică caracterul documentelor şi impactul asupra securităţii naţionale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă", a precizat purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Săva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor