Vocea Rusiei: Guvernul Ponta - DA, elita rusofobă din România - NU

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
31.10.2012

Postul guvernamental de radio Vocea Rusiei a publicat miercuri un articol foarte critic la adresa "rusofobilor români", susţinând că aceştia vor ca alegerile din SUA să fie câştigate de republicanul Mitt Romney. Din articol mai reiese că singurul văzut cu ochi buni este premierul Victor Ponta.

Sub titlul "Rusofobii aşteaptă 'Mesia' republicană", Vocea Rusiei a aruncat mănuşa elitei din România, pe care o consideră susţinătoare a republicanilor din SUA, întrucât aceştia au o atitudine mai dură faţă de Rusia, relevă ziare.com.

"Este limpede şi logic faptul că actuala elită din România, care şi aşa este „produsul” politicii est-europene a preşedintelui Bush, nu-l iubeşte pe Barack Obama şi îi doreşte înfrângerea. Dragostea vibrantă faţă de republicani provine dintr-o înţelegere eronată a problemelor cu care se confrunta acum Statele Unite. Pentru analiştii, politicienii şi experţii care s-au obişnuit să trăiască în epoca Pax Americana, adică în perioada în care se părea că hegemonia Americii va fi veşnică, este foarte greu să înţeleagă că stăpânii lor de peste ocean se confrunta cu o criză sistemică, nu cu o criză de conducere.", precizează Vocea Rusiei.

Autorul articolului mai susţine că liderii români îşi doresc şi declanşarea unui nou război rece, pentru că doar aşa vor reuşi să intre în graţiile liderilor de la Washington.

"Din punctul de vedere al elitei politice româneşti, începerea unui nou Război Rece promite câştiguri concrete şi o atenţie sporită din partea Washingtonului. La baza acestui scenariu se află credinţa că „puternicul lider” Mitt Romney va putea printr-un efort de voinţă magic să aducă înapoi epoca prosperităţii americane şi a dominaţiei pe arena internaţională. Coşmarul acestor elite constă în următorul scenariu: America condusă de Obama va folosi toate forţele pentru descurajarea Chinei, iar Europa sfâşiată de probleme interne va lăsa ţinutul său estic la dispoziţia Rusiei.

"Relaţiile ruso-române, greu de normalizat"

Ideea că se poate nu doar intra în conflict cu Rusia, ci şi coopera, pur si simplu nu le vine în minte generaţilor de politicieni care au crescut în condiţii de propagandă antirusească permanentă. Judecând după felul în care presa românească s-a bucurat de înfrângerea lui Obama în prima rundă a dezbaterilor televizate, este uşor de închipuit cât de greu va fi pe viitor să se normalizeze relaţiile ruso-române", a mai scris jurnalistul de la Vocea Rusiei.

Singurul lider rezonabil în relaţia cu Rusia ar fi Victor Ponta, însă se pare că şi susţinătorii premierului sunt simpatizanţi ai lui Romney, întrucât Obama l-a susţinut pe Traian Băsescu.

"Guvernul lui Victor Ponta pare mai adecvat din punct de vedere al atitudinii faţă de fantomele Războiului Rece, însă mulţi dintre susţinătorii lui suferă de sindromul „căutării ţarului cel bun”, iar ţarul este căutat tocmai la Casa Albă. Unii oficiali din Departamentul de Stat american l-au sprijinit pe preşedintele Traian Băsescu în lupta politică cu Guvernul, aruncând concomitent în coşul de gunoi voturile a 7,4 milioane de alegători români, care au votat pentru demiterea preşedintelui.

Pentru unii adversari ai lui Băsescu, acest amestec grosolan a avut un efect de trezire la realitate, însă mulţi au decis că, dacă administraţia lui Obama este nedreaptă, înseamnă că administraţia lui Romney va fi în mod obligatoriu mai bună", se mai precizează în articolul de la Vocea Rusiei.

Concluzia articolului este de-a dreptul alarmantă pentru postul guvernamental: "Rămâne deschisă întrebarea cum va putea Rusia să coexiste cu state conduse de oameni care împărtăşesc astfel de convingeri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor