Voiculescu, final de mandat: Această ţară ne aparţine tuturor. Fiecare dintre noi poate schimba lucrurile în bine

Reformele începute şi schimbările deja implementate îşi vor arăta efectele. Bulgărele a pornit, nu va putea fi oprit atât de uşor. Nu există însă garanţii. Sistemul de sănătate şi această ţară ne aparţine tuturor, a subliniat ministrul Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu (Ministrul Sanatatii)
Vlad Voiculescu (Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)

A avut onoarea să îşi "servească ţara" şi să conducă sistemul de sănătate timp de jumătate de an, perioadă în care a demarat o serie de reforme care au zguduit lumea medicală. Lucrul acesta se va termina peste câteva zile, iar la Ministerul Sănătăţii va veni un ministru politic, a remarcat miercuri, pe contul său de Facebook, tehnocratul Vlad Voiculescu.

"Sănătatea nu are însă culoare politică. Diferenţa nu o va face un partid sau altul. Diferenţa o vor face medicii oneşti care ştiu în ce fel de sistem vor să lucreze şi sunt dispuşi să lupte pentru asta, asistentele medicale dedicate, societatea civilă şi jurnaliştii care ştiu să ceară, să caute adevărul şi care ştiu să critice acolo unde este cazul... şi sigur, administraţia - la nivel central şi local. Aici, în administraţie este punctul cel mai slab al acestui sistem... aici trebuie începută orice reformă reală", a precizat Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi:

- sistemul nu este atât de subfinanţat pe cât este de haotic, de corupt şi de lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranţa pacienţilor şi a medicilor;

- medicii tineri nu pleacă doar din cauza plăţii, o fac pentru că au de ales între a pleca şi a face compromisuri care le-ar putea anula chiar satisfacţiile meseriei nobile pe care au ales-o.

"Reformele începute şi schimbările deja implementate îşi vor arăta efectele. Discuţia despre sănătate şi promisiunile făcute în campanie, chiar şi parţial implementate, o să aducă îmbunătăţiri. Mecanismele de transparenţă (ex. publicarea contractelor de achiziţii, noul mecanism de feedback al pacienţilor, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor etc.) şi cele anti-corupţie (hotline anti-corupţie, protocol comun MS-DGA-DNA-Parchet şi alte măsuri din Strategia Naţională Anticorupţie) deja implementate la Ministerul Sănătăţii în ultimele luni ar putea - cu o supraveghere strictă din partea societăţii - să îşi arate efectele mai devreme decât ne aşteptăm", a explicat Vlad Voiculescu.

Mai mult, manageri selectaţi în urma unui concurs public şi corect, comisiile de specialitate selectate pentru prima dată pe criterii obiective, cu participarea medicilor români din străinătate, investiţiile în spitalele regionale pregătite cu bani europeni de către Banca Europeană de Investiţii şi celelalte proiecte începute ''au şansa să schimbe la faţă sistemul de sănătate din România".

"Bulgărele a pornit, nu va putea fi oprit atât de uşor. Nu există însă garanţii. Sistemul de sănătate şi această ţară ne aparţine tuturor. Fiecare dintre noi poate schimba lucrurile în bine. Omul sfinţeşte locul. Mergem mai departe. Avem treabă", a concluzionat Vlad Voiculescu.