WatchDog.MD: Conţinutul Planului de Acţiuni al Guvernului 2019-2020 neglijează practic toate priorităţile asumate în Programul de Guvernare

Experţii solicită stoparea procesului de adoptare a PAG 2019-2020, reluarea elaborării acestuia cu o metodologie nouă şi ajustarea conţinutului PAG la prevederile Programului de Guvernare şi promisiunile electorale.
Analiză, foto simbol
Analiză, foto simbol (watchdog.md)

Un grup de experţi ai Comunităţii ”WatchDog.MD” şi parteneri au realizat o analiză amplă a proiectului Planului de Acţiuni al Guvernului (PAG) pentru anii 2019-2020. În opinia experţilor, un PAG este document de politici esenţiale, poate cel mai important pentru a detemina care acţiuni şi decizii vor fi prioritare şi care nu.

În contextul în care PAG 2019-2020 va constitui baza semnării unui nou acord de coaliţie între Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, experţii ”WatchDog.MD” au conchis că operarea oricăror modificări după aprobare va fi dificilă, motiv pentru care este important ca documentul să fie unul de calitate bună.

Analiza realizată de grupul de experţi s-a axat pe evaluarea gradului de concordanţă între conţinul proiectului PAG 2019-2020 şi acţiunile asumate prin Programul de Guvernare a Guvernului condus de Maia Sandu. Pe lângă aceasta, a fost evaluată sincronizarea acţiunilor propuse cu promisiunile electorale ale Blocul ACUM, precum şi cu priorităţile la zi pe domeniile analizate.

„Concluziile analizei sunt alarmante. Conţinutul PAG 2019-2020 neglijează practic toate priorităţile asumate în Programul de Guvernare. Lipsesc cele 4 legi pe care Blocul ACUM şi-a asumat să le promoveze chiar în primele 100 zile – crearea comsiei care va face evaluarea turor procurorilor şi judecătorilor şi îi va exclude din sistem pe cei corupţi şi neprofesionişti, lichidarea CNA/Crearea DNA, crearea Curţii specializate anti-corupţie, aducerea în instituţiile de drept a procurorilor şi judecătorilor de peste hotare. Toate aceste acţiuni se regăsesc şi în programul de guvernare. Putem afirma că dacă PAG va fi aprobat în forma actuală, Guvernul va încălca prevederile Programului de Guvernare şi promisiunile făcute înainte de alegeri”, se arată într-un comunicat al Comunităţii WatchDog.MD.

Situaţia nu se referă doar la domeniul justiţiei, au punctat experţii. Analizele detailate făcute pentru domeniile energetic, transporturi şi drumuri, asigurarea concurenţei, denotă aceleaşi tendinţe, prevederile PAG 2019-2020 la aceste capitole având foarte puţine în comun cu acţiunile asumate în Programul de Guvernare.

Şi mai puţine acţiuni sunt cele care sunt preluate din Programul Electoral al Blocului ACUM, au constatat membrii WatchDog.MD. Mai mult decât atât, aceştia au subliniat că scăpările în document sunt multe şi cu impact major asupra domeniilor economiei.

Cât despre domeniul energetic, în PAG nu se regăsesc unele prevederi din Programul de Guvernare şi Programul electoral, cu referinţă la stoparea acumulării datoriei la gaz şi efectuarea auditului la concernul Moldovagaz, revizuirea modului de alocare a resurselor pentru proiectele de eficienţă energetică.

În domeniul transporturilor şi drumurilor lispeşte sincronizarea cu planul de implementare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb, introducerea de contracte multi-anuale pentru întreţinerea drumurilor, acţiuni de deconspirare a schemelor corupţionale şi demonopolizarea domeniului transporturilor.

În domeniul asigurării concurenţei, este pur şi simplu ”uitat” Planul Naţional în domeniul Concurenţei şi Ajutorului de Stat pentru 2017-2020. Acest document, pe lângă faptul că este parte a aplicării Acordului de Asociere, răspunde întocmai obiectivului de demonopolizare enunţat de către ministrul Economiei.

Experţii au venit cu o serie de recomandări pentru Guvern:

- să stopeze procesul de adoptare a PAG 2019-2020, să reia elaborarea acestuia cu o metodologie nouă, astfel încât PAG să fie plan de implementare a Programului de Guvernare asumat în faţa cetăţenilor şi nu un produs al funcţionarilor din ministere aşa cum îl văd şi doresc ei;

- să fie ajustat conţinutul PAG la prevederile Programului de Guvernare şi promisiunile electorale. În caz contrar, componentele majorităţii parlamentare, în speţă Blocul ACUM care poartă răspunderea politică pentru Guvern, trebuie să explice cauza neincluderii principalelor promisiuni electorale în acest program;

- să respecte pe viitor normele legale în domeniul transparenţei decizionale;

- să fie introduse în PAG 2019-2020 recomandările enumerate de către autori pe domeniile analizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe