WatchDog.md: În 20 de ani, Moldovagaz a comis fraude masive sub protecţia acţionarilor şi instituţiilor de stat

Persoanele care au efectuat controale la SA „Moldovagaz” s-au ales cu dosare penale, iar în cazul unui fost director ANRE a avut loc o tentativă de asasinare în 2012, afirmă experţii Sergiu Tofilat şi Tudor Şoitu.
Compania Moldovagaz
Compania Moldovagaz (novostipmr.com)

Experţii comunităţii „WatchDog.md” Sergiu Tofilat şi Tudor Şoitu constată, potrivit unui studiu, că administrarea defectuoasă a SA „Moldovagaz” în decursul ultimilor 20 de ani, sub protecţia acţionarilor şi instituţiilor de stat, a condus la creşterea neîntemeiată a cheltuielilor şi delapidarea patrimoniului întreprinderii. Toate acestea, cu acceptul tacit al organelor de urmărire penală.

„O parte din aceste cheltuieli nejustificate sunt incluse în tarifele pentru gaz, iar altă parte a condus la majorarea datoriilor companiei. Toate încălcările depistate în urma controalelor Curţii de Conturi sau ANRE nu s-au soldat cu sancţionarea persoanelor din administraţia „Moldovagaz”. Dimpotrivă, persoanele care au efectuat controale s-au ales cu dosare penale, iar în cazul unui fost director ANRE a avut loc o tentativă de asasinare în 2012”, se arată în analiza experţilor.

Mai mult, Sergiu Tofilat şi Tudor Şoitu susţin că preţurile incluse în tarif au fost majorate artificial iar consumatorii de gaze au plătit circa 1,5 miliarde lei în plus drept rezultat al reevaluării ilegale din 2009 şi majorării costurilor de amortizare. „Consumatorii achită nejustificat peste 4 milioane dolari anual din cauza pierderilor de gaz prea mari în gazoductele de distribuţie.”

De asemenea, în studiu se menţionează că „Moldovagaz” cheltuie bani nejustificat pentru servicii dubioase de asistenţă juridică. În perioada 2014-2015 întreprinderea a contractat servicii de asistenţă juridică de la SRL „Tarsen Grup” şi cabinetul avocatului Valeriu Mînzat, „Legal Solutions”. Contractele prevedeau o plată lunară pentru SRL „Tarsen Grup” de 20.000 lei în 2014 şi 22.000 lei în 2015, iar pentru „Legal Solutions” – 20.000 lei lunar în 2015.

Autorii studiului au descoperit că SRL „Floreşti-Gaz” a contractat anterior servicii juridice de la SRL „MGS Legal Consulting”, printre asociaţii căreia figurează ex-ministrul justiţiei Vitalie Pîrlog şi ex-viceministrul justiţiei Nicolae Eşanu. Se recomandă verificarea tuturor contractelor de asistenţă juridică încheiate de „Moldovagaz” şi filialele sale.

În concluzie, experţii recomandă efectuarea unui audit la „Moldovagaz” şi toate subdiviziunile sale, de la momentul înfiinţării, pentru a stabili costurile justificate, a determina valoarea fraudelor şi valorea reală a devierilor tarifare, care urmează a fi excluse din tarif.

Potrivit autorilor, echipa de audit trebuie să analizeze rulajele bancare, contractele de achiziţie a bunurilor şi serviciilor, precum şi datele despre furnizori, pentru a identifica unde au fost transferate veniturile ilicite. De asemenea, aceştia sugerează să fie verificată datoria pentru gaz, achitările efectuate şi modul de repartizare a datoriei între malul drept şi regiunea transnistreană.

StudiulMoldovagaz – 20 de ani de fraude masive sub protecţia acţionarilor şi instituţiilor de stat” îl puteţi consulta aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe