WikiLeaks publică mii de documente privind o anchetă a Berlinului asupra NSA

WikiLeaks a publicat 2.420 de documente ale agenţiilor guvernului german privind o anchetă asupra operaţiunilor de supraveghere desfăşurate de BND şi privind cooperarea acesteia cu NSA.
(Captură Foto)

Documentele conţineau 90 GB de informaţii, inclusiv multe documente secrete, conform unei declaraţii făcute joi de website-ul WikiLeaks. Documentele aparţin unor agenţii guvernamentale precum Serviciul Federal de Informaţii (BND) sau Biroul Federal pentru Protejarea Constituţiei (BFV).

Materialele publicate au fost depuse anul trecut ca parte a unei anchete parlamentare germane privind activităţile de supraveghere desfăşurate de BND şi referitoare la cooperarea sa cu NSA.

“Colecţia [de documente] conţine acorduri anterioare între BND şi NSA şi procesele interne ale BND, dar şi detalii mai recente privind cooperarea strânsă dintre cele două agenţii”, a anunţat WikiLeaks, adăugând: “Această nouă colecţie substanţială de documente provenite dintr-o sursă primară furnizează noi dovezi semnificative (ale colaborării dintre cele două agenţii)”.

Documentele, a susţinut WikiLeaks, conţin răspunsuri la întrebările puse de comisiei de anchetă, precum şi documente administrative, corespondenţe, acorduri şi reacţii în presă. WikiLeaks a declarat că există 125 de documente ce aparţin BND, 33 ale BFV şi 72 ale Biroului Federal pentru Securitatea Informaţiei (BSI).

WikiLeaks a anunţat că documentele conţin “o imagine detaliată, nu doar în ceea ce priveşte problemele interne ale agenţiilor, ci şi mecanismele anchetei”. Documentele conţin inclusiv informaţii despre companiile private americane ce operează în sectorul securităţii germane.

Acţiunea WikiLeaks are loc după o hotărâre judecătorească germană de săptămâna trecută referitoare la mărturia depusă de fostul contractor NSA Edward Snowden în cadrul anchetei. În urma dezvăluirilor făcute de Snowden despre NSA a fost lansată ancheta germană în 2014.

Deplasarea în Germania a lui Snowden, care a fost suspectat că ar spiona pentru China, a fost condiţionată de o garanţie a guvernului german că acesta nu va fi predat Statelor Unite.

Săptămâna trecută, luni, Curtea Federală de Justiţie a declarat că organul de anchetă a fost obligat să îl audieze pe Snowden în persoană. Dar la următoarea audiere a comisiei de anchetă, care a avut loc joi, convocarea lui Snowden a fost scoasă de pe agendă, conform rapoartelor agenţiei. Reprezentanţii coaliţiei guvernare a Germaniei susţin că doresc să facă apel la decizia curţii.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat: “Aceste dovezi substanţiale dovedesc că ancheta a folosit documente furnizate de Snowden, dar comisia a fost laşă şi nu i-a permis să depună mărturie. Germania nu-şi poate asuma un rol de conducere în cadrul Uniunii Europene dacă propriile sale procese parlamentare sunt subordonate unui stat non-UE”.

Anul trecut, WikiLeaks a publicat documente care au sugerat că NSA a interceptat comunicaţiile a peste 120 de oficiali guvernamentali germani de rang înalt, inclusiv a cancelarului Angela Merkel.