Zeci de dispăruţi şi răniţi după prăbuşirea acoperişului unui Mall în Africa de Sud

Echipele de salvare caută supravieţuitori după ce un mall s-a prăbuşit în Tongaat, 19 noiembrie 2013.
Echipele de salvare caută supravieţuitori după ce un mall s-a prăbuşit în Tongaat, 19 noiembrie 2013. (RAJESH JANTILAL / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
20.11.2013

Cel puţin 30 de persoane au fost rănite şi două ucise marţi, prin prăbuşirea acoperişului unui mall aflat în construcţie, la Tongaat, periferia oraşului Durban din Africa de Sud, informează Daily Mail. 50 de oameni au fost daţi dispăruţi, fiind probabil prinşi sub dărâmături.

Accidentul a avut loc la ora locală 16.30.

Echipele de salvare ajutate de câini dresaţi au căutat toată noaptea, la lumina lanternelor, supravieţutori în ruinele uriaşului centru comercial prăbuşit.

"Câinii cercetează acum zona în căutare de supravieţuitori", a declarat locotenentul de poliţie Mandy Govender. "Peste tot sunt bucăţi-bucăţi de beton şi nu ştim ce vom găsi sub ele", a mai declarat ea.

Daily Mail relatează cum au decurs operaţiunile de salvare din Tongaat:

Echipele de salvare au lucart în beznă şi pe fundalul unui zgomot infernal.

"De când mă ştiu eu ca paramedic, nu am văzut niciodată aşa ceva", a declarat unul dintre membrii echipelor de salvare, alergând printre ruine, încărcat cu butelii de oxigen. În jurul său, se lucra febril. Oamenii ridică plăcile de beton pe cricuri hidraulice şi taiau grinzile metalice pentru a ajunge la eventualii supravieţuitori. Generatorul făcea un zgomot cumplit.

Ruinele mallului prăbuşit au fost înconjurate de mulţimi de curioşi şi de rudele şi prietenii îngrijoraţi ai celor dispăruţi, strânşi în spatele cordonului de securitate al forţelor de ordine.

Accidentul nu ar fi trebuit să aibă loc, au declarat autorităţile, care spun că lucrările ar fi trebuit sistate cel puţin o lună, după ce s-a constatat că nu erau efectuate corespunzător.

Adjunctul primarului din localitatea de care ţine Tongaat a declarat că au acţionat constructorul în instanţă cu o lună în urmă şi "credeau că lucrările s-au oprit deja." informează South African Press Association.

Răniţii, doi dintre ei în stare critică, au fost duşi de urgenţă la spitalele din vecinătate care sunt în stare de alertă, pregătite să primească eventualii supravieţuitori.

Peste 100 de angajaţi ai serviciilor de urgenţă se luptă să găsească supravieţuitori la Tongaat.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor