Zeci de morţi în urma unei explozii la o nuntă kurdă din Turcia

Aproximativ o sută de persoane au fost rănite şi 30 au fost ucise în urma unei explozii în oraşul sud-estic Gaziantep. Preşedintele turc Erdogan a declarat că atacul a fost probabil desfăşurată de grupul militant Statul Islamic.
Ambulanţe sosesc la locul unei explozii în oraşul Gaziantep, Turcia, 20 august 2016.
Ambulanţe sosesc la locul unei explozii în oraşul Gaziantep, Turcia, 20 august 2016. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică că grupul militant Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh sau ISIS) este “probabil vinovat” pentru explozia fatală ce a avut loc la o nuntă kurdă.

“Ţara şi naţiunea noastră au din nou un singur mesaj pentru cei care ne atacă: nu veţi reuşi!”, a susţinut el într-o declaraţie.

Atacul cu bombă a avut loc sâmbătă seară în oraşul sudic Gaziantep, situat în apropierea graniţei cu Siria, unde militanţii Daesh deţin teritoriul.

Deşi rapoartele iniţiale au susţinut ca numărul morţilor a fost 8, ulterior a fost confirmată moartea a 30 de persoane şi rănirea a cel puţin 94. Explozia a avut loc la o nuntă la care au participat membri ai Partidului pro-kurd Popular Democrat (HDP).

“Condamnăm trădătorii care au organizat şi desfăşurat acest atac”, se susţine într-o declaraţie din partea biroului guvernatorului oraşului Gaziantep, Ali Yerlikaya.

Explozie sinucigaşă

Un oficial turc a declarat că explozibilii au fost detonaţi în momentul în care un grup mare de oameni, care participau la o nuntă kurdă, au ieşit pe stradă pentru a sărbători.

Ambulanţele s-au grăbit la faţa locului şi poliţia a izolat zona. Imaginile video postate pe reţelele sociale au surprins scene de haos, oamenii folosindu-şi lumina telefoanelor mobile pentru a căuta victimele.

Vicepremierul turc Mehmet Şimşek, intervievat de postul de televiziune NTV, a declarat că “a fost un atac barbar. Pare să fie un atac sinucigaş”.

Un parlamentar din partidul de guvernământ AKP a declarat că se presupune că militanţii Daesh ar fi în spatele tragediei, în timp ce alţi oficiali au susţinut că s-ar putea ca atacul să fi fost desfăşurat de rebeli kurzi.

Atacuri în Turcia

Turcia a fost zguduită de un val de atacuri cu bombe în ultimul an, unele fiind revendicate de militanţi asociaţi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în timp ce pentru altele a fost învinuit grupul Statul Islamic.

În luna iunie, presupuşi militanţi Daesh au atacat principalul aeroport din Istanbul cu arme şi bombe, ucigând 44 de persoane. Grupul militant pierde teritoriu în faţa forţelor susţinute de SUA şi conduse de kurzi, inclusiv oraşul sirian Minbij în apropierea graniţei cu Turcia.

În cursul săptămânii trecute, mai multe atacuri în sud-estul kurd al Turciei s-au soldat cu 12 morţi, majoritatea poliţişti sau soldaţi.

Prăbuşirea în iulie 2015 a unui acord de încetare a focului vechi de doi ani şi jumătate între statul turc şi PKK a dus la o revitalizare a violenţelor în conflictul vechi de câteva decenii. De atunci, PKK a desfăşurat zeci de atacuri asupra posturilor militare şi ale poliţiei.