Zi decisivă pentru privatizarea CFR Marfă

Ramona Mănescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
14.10.2013

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu aşteaptă luni, din partea preşedintelui comisiei de privatizare şi a consultanţilor, un punct de vedere privind evoluţia, momentul şi paşii următori în privatizarea CFR Marfă.

“Este datoria domnului Ghibu (Cristian Ghibu, preşedintele comisiei de privatizare şi secretar de stat în Ministerul Transporturilor n.r.) ca, împreună cu consultanţii, să gestioneze acest proces de privatizare în favoarea statului român, care l-a investit cu această responsabilitate, încă din februarie 2013, atunci când a fost numit la conducerea comisiei de privatizare şi, mai târziu, în septembrie 2013, când a semnat contractul de privatizare cu câştigătorul licitaţiei. Încă de la debutul mandatului de ministru i-am cerut domnului secretar de stat Ghibu să se concentreze pe ducerea la bun sfârşit a procesului de privatizare”, a declarat Romona Mănescu, duminică, într-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

Grup Feroviar Român a înaintat, vineri, o cerere oficială către ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, prin care solicită implicarea “directă şi urgentă” a ministrului, în vederea evitării unui eşec al privatizării CFR Marfă, precizând că atitudinea comisiei de privatizare “a fost de natură a-i leza buna-credinţă, interesele şi eforturile financiare pe care le-a făcut pentru succesul acestei privatizări”.

“Cu regret trebuie să spun că până în ultimul moment, astăzi (vineri n.r.) , când am fost convocaţi de urgenţă la minister pentru rezolvarea impasului generat de incapacitatea comisiei de privatizare de a se achita la timp de responsabilităţi, atitudinea comisiei a fost una pe care o considerăm inacceptabilă fără de un investitor serios. Noi ne-am dus să discutăm şi să căutăm soluţii la problemele vânzătorului, nu ale noastre, iar propunerile care ni s-au făcut sunt absolut inacceptabile şi nu pot fi luate în serios de o companie responsabilă, care a plătit deja 30 de milioane de euro pentru această privatizare”, afirmă preşedintele Grampet Grup, Gruia Stoica.

Conform comunicatului, GFR consideră că în acest moment, comisia de privatizare invocă termenul de obţinere a avizului din partea Consiliului Concurenţei drept motiv pentru un anticipat eşec al tranzacţiei, pentru a ascunde faptul că în mod flagrant nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin, punctând sarcinile pe care fiecare dintre părţi şi-a asumat să le ducă la îndeplinire, potrivit textului legii. Potrivit Hotărârii de Guvern (HG) 526/2013 privind aprobarea condiţiilor principale din contractul de privatizarea a CFR Marfă, nu poate exista finalizarea tranzacţiei fără realizarea condiţiilor suspensive.

Astfel, potrivit textului HG, condiţiile suspensive care cad în sarcina vânzătorului, în speţă a Ministerul Transporturilor şi a comisiei de privatizare, sunt următoarele: „finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului şi definitivarea structurii capitalului social al societăţii ca urmare a operaţiunii de majorare de capital în baza conversiei; obţinerea de către vânzător, după caz, de la finanţatorii interni şi externi ai societăţii (băncile creditoare ale CFR Marfă n.r.), a acordului acestora cu privire la modificarea structurii acţionariatului societăţii, ca efect al încheierii prezentului contract, iar acordul astfel obţinut nu include condiţii mai oneroase pentru societate faţă de termenii aplicabili potrivit contractelor de finanţare la data semnării. Condiţiile suspensive care cad în sarcina cumpărătorului, în speţă a Grup Feroviar Român, sunt: emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei adrese sau decizii în conformitate cu dispoziţiile art. 46 din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau emiterea unui asemenea document de către alte autorităţi de concurenţă competente; creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de cumpărător vânzătorului, reprezentând preţul de cumpărare”, se arată în comunicat.

De asemenea, se precizează că GFR nu a solicitat “niciodată” vreo amânare a termenului de plată şi îşi doreşte în continuare finalizarea privatizării SNTFM CFR Marfă, “însă nu consideră că acest lucru este posibil în condiţiile în care vânzătorul doreşte să se derobeze de responsabilităţile care îi revin şi să forţeze cumpărătorul să accepte condiţii abuzive, neconforme literei şi spiritului contractului de privatizare”.

“În spiritul transparenţei, GFR îşi exprimă întreaga disponibilitate de a face public conţinutul contractului de privatizare şi cu această ocazie solicităm în mod public Ministerului Transporturilor renunţarea la clauza de confidenţialitate, pentru corecta şi completa informare a opiniei publice”, potrivit sursei citate.

Comisia de privatizare pentru CFR Marfă a pus, vineri, condiţii considerate inacceptabile de negociatorii Grup Feroviar Român pentru finalizarea privatizării CFR Marfă şi negocierile dintre cele două părţi nu au ajuns la niciun rezultat, au declarat Agenţiei de presă r/News surse apropiate negocierilor.

Cele două părţi s-au întâlnit pentru a găsi o soluţie pentru ca actul de vânzare-cumpărare a 51% din acţiunile operatorului de stat de transport marfă să nu se anuleze pe 13 octombrie, data limită pentru finalizarea privatizării, din cauză că vânzătorul nu şi-a respectat toate condiţiile asumate.

Comisia de privatizare a cerut GFR ca înainte de a face plata în totalitate pentru pachetul majoritar de acţiuni al CFR Marfă (încă 172 de milioane de euro, GRF plătind, pe 3 octombrie, garanţia de 10 milioane de euro şi un avans de 20 de milioane de euro) să semneze un act adiţional prin care renunţă la condiţiile neîndeplinite de stat, susţin sursele citate.

Negociatorii Grup Feroviar Român au catalogat ca inacceptabilă cerinţa comisiei de privatizare, spun sursele citate, care au arătat că un astfel de act adiţional trebuie aprobat printr-o hotărâre de guvern, la fel ca prelungirea termenului pentru finalizarea privatizării până la 20 decembrie, dorinţă pe care a avut-o Ministerul Transporturilor, în această săptămână, dar nu a concretizat-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor