Epoch Times România

Ziar elveţian ironizează testul poligraf făcut de George Simion: „Ce bine că detectorul de minciuni a risipit acum aceste îndoieli”

Simion la testul poligraf
Simion la testul poligraf (George Simion)
Ana Ion
20.04.2024

AUR şi testul poligraf la care îşi supune candidaţii la alegerile europarlamentare au ajuns subiect de presă în ziarul elveţian de limbă germană Neue Zürcher Zeitung, scrie G4Media.

Astfel, publicaţia elveţiană relatează că AUR este suspectat de mult timp că serveşte interesele ruseşti şi susţine că „cel puţin dovezi indirecte în acest sens pot fi găsite rapid, deoarece partidul este foarte angajat în subminarea încrederii în instituţiile euro-atlantice”

„Este bine cunoscut faptul că politicienii nu sunt întotdeauna cinstiţi. Acest lucru este valabil mai ales în campaniile electorale, când candidaţii fac promisiuni grandioase pe care nu şi le mai amintesc după ce se duc la urne. Acest lucru este recunoscut şi în România. Anul acesta au loc patru alegeri importante în cel de-al şaptelea stat membru al UE ca mărime. După alegerile europarlamentare şi locale, care au loc simultan pe 9 iunie, cetăţenii vor fi chemaţi la urne pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Alianţa naţionalistă pentru Unirea Românilor (AUR) a venit cu ceva special pentru a câştiga încrederea cetăţenilor în acest an super-electoral. Formaţiunea de protest de dreapta, care, potrivit sondajelor, se poate aştepta la peste 20% din voturi la alegerile europene, le-a cerut candidaţilor săi şi cadrelor locale să se supună unui test cu detectorul de minciuni”, notează NZZ.

Publicaţia aminteşte că AUR vrea să testeze loialitatea candidaţilor faţă de partid şi a dat exemplul lui Simion care a distribuit pe Facebook un videoclip în care a răspuns la „trei întrebări dificile” în timp ce era la poligraf: dacă a primit vreodată bani pentru o funcţie, dacă a lucrat pentru un serviciu secret sau dacă a prejudiciat interesele partidului său în numele unei terţe pârţi. „Simion a răspuns „nu” de trei ori, la care interlocutorul a confirmat: „Sunteţi sincer!””, spune NZZ.

Publicaţia citează şi presa din România care a notat opinii ale experţilor care susţin că un interviu atât de scurt la poligraf nu este suficient pentru o interpretare serioasă a rezultatelor.

Nu în ultimul rând, elveţienii amintesc de retorica anti-Occidentală a AUR:

„AUR se prezintă ca protector al valorilor naţionale şi creştine, care sunt erodate de Occidentul corupt, şi prezintă UE ca pe un exploatator autoritar. Reprezentanţi proeminenţi ai partidului iau în considerare în mod public anexarea zonelor minoritare româneşti din Ucraina. Preşedintele partidului, Simion, este persona non grata în Ucraina şi Republica Moldova. Mulţi cetăţeni au fost reticenţi în a crede asigurările sale că nu este pro-rus, ci doar pro-român. Ce bine că detectorul de minciuni a risipit acum aceste îndoieli”, încheie ironic publicaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor