Ziua 53. Protestele #rezist ajung la vârsta Golaniadei. "Apărăm valorile morale!"

Fără securişti şi activişti în politică, cereau, în '90, Golanii. Fără penali în politică, se cere acum, căci neaplicarea punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara a făcut din România o ţară prăduită până la os.
Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La fel ca în fiecare seară, la ora 21:00, cei circa 100 de protestatari #rezist prezenţi în Piaţă şi-au aprins luminile telefoanelor şi au cântat imnul, după care au scandat, minute în şir, Demisia!

Manifestanţii au întins un uriaş steag al Uniunii Europene, luminându-i stelele cu lanterne şi luminile telefoanelor. Acelaşi steag a fost întins de protestatari şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European, iar în zilele ce vin urmează să circule prin ţară în oraşele unde există protestatari #rezist.

Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)

"Am adus steagul de la Bruxelles, o să stea aici o săptămână, îl vom folosi la marşul de mâine, după care îl întoarcem la Galaţi, pentru duminica următoare şi apoi o să organizăm o ştafetă cu steagul.", declară o protestatară recent întoarsă de la Bruxelles.

Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)

* * *

UPDATE. În jurul orei 20.30, câteva zeci de persoane protestează paşnic în Piaţa Victoriei, acompaniate de ritmurile unei tobe.

Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)

* * *

Protestatarii #rezist au revenit în Piaţa Victoriei, loc unde, neîncetat, de 53 de zile, cer demisia Guvernului, a lui Dragnea şi Tăriceanu, consideraţi autorii morali ai adoptării OUG 13. Pe lângă demisia acestora, oamenii vor un Parlament şi Administraţie curate, o ţară condusă în interesul oamenilor, nu al unei clici de corupţi.

Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Deşi mult mai puţini decât pe vremea când ieşeau pe stradă cu zecile - ba chiar sutele de mii - oamenii sunt ferm determinaţi să continue să vină la Guvern, prin prezenţa lor acolo transmiţând celor de acasă semnalul că rezistenţa continuă, iar celor de la Putere mesajul că sunt cu ochii pe ei şi nu vor mai tolera abuzul şi hoţia. Mai mult, protestele nu mai sunt doar despre demisia Guvernului sau despre Parlament, ci despre reaşezarea valorilor în societate, despre normalitate.

Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)

"E vorba de moralitate, dar, de fapt, trebuie să ne apăram valorile. Am întâlnit mulţi oameni aici care spun: "eu vin până când rămân ultimul". Ei, e o mare concurenţă pentru asta. Suntem mulţi care spunem că venim până când rămânem singuri.

Eu sper să se restabilească ierarhia valorilor, că de fapt cred că asta e problema ţării ăsteia. (...) Problema e că au ajuns în fruntea ţării oameni care nu sunt responsabili pentru ceea ce fac, îi interesează doar propria persoană şi atunci din cauza asta lucrurile merg foarte prost la toate nivelurile. Acum trendul e ca modelele să fie negative... cred că ăsta, de fapt, e scopul protestelor în mare, căci de aici pleacă totul. Dacă toate joburile de la stat se dau pe alt criteriu decât valoric, normal că lucrurile nu au cum să meargă!

Cred că e momentul să ieşim şi noi în faţă pentru că nu e normal ca un penal să iasă tot timpul la televiziune să spună lucruri care mai de care mai scandaloase, strigătoare la cer şi nouă să ne fie frică. Noi nu facem nimic rău, din contră, apărăm valorile morale.", spune o protestatară.

Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Prezentă la proteste, o mamă însoţită de cei doi copii ai săi care s-au distrat desenând pe asfalt steagul UE, priveşte şi ea spre viitor, un viitor în care copiii săi să nu fie conduşi de corupţi.

"Noi suntem optimişti, avem pentru ce, avem copii pentru care să luptăm şi venim în stradă. Consider că trebuie să fim prezenţi măcar aici pentru ei (copii). Copiii percep în mod pozitiv această experienţă, pentru că nu sunt de acord care sunt infractori să îi conducă, nu sunt de acord că cei care au comis greşeli să nu plătească pentru ele. Dacă circul cu autobuzul fără bilet, primesc amendă. Domnii de la guvernare sau din Parlament nu plătesc, continuă să ne sfideze, să dea legi care nu sunt ok..." spune protestatara. "Şi nu primesc ce merită!", adaugă fetiţa ei.

Protest
Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Merită reamintit că astăzi protestele #rezist împlinesc aceeaşi vârstă cu Golaniada, protestul din 1990, când românii au încercat, fără succes, să-şi ia înapoi Revoluţia furată de FSN şi să dea ţării sensul corect. De altfel, o parte dintre cei ce revin seară de seară la Guvern sunt foşti Golani ieşiţi în stradă pentru a continua ceea ce au început acum 27 de ani, nemulţumiţi că România încă e condusă de urmaşii foştilor nomenclaturişti, "născuţi politic" din hoţie şi din crimă.

Dacă se aplica punctul 8 de la Timişoara nu mai eram aici, opinează o protestatară.

"Dar nu s-a putut pentru că ne-au furat-o, ne-au luat-o de sub nas Revoluţia atunci. (...) Nenorocirea este că imediat după 89 a venit FSN, s-a transformat în acest PSD care ne-a omorât cu zile, nu contează că a fost şi PNL, îmi pare rău, a greşit, şi la ora asta politicienii şi-au dat mâna şi fură organizat. Ne fură pe noi toţi, ne fură viitorul şi nu le pasă pur şi simplu de ţară!", spune femeia, care a participat şi la Golaniada din 1990.