Ziua judecăţii. Fostul ministru Gabriel Berca - trei ani de închisoare cu executare

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, şi fostul deputat Mihai Banu au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Decizia luată de magistraţii Curţii de Apel Bacău nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai mult, instanţa a decis să confişte de la fostul ministru suma de 92.500 de euro, sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, menţinând în acelaşi timp sechestrul asigurator pe bunurile din proprietatea inculpatului corespunzător sumei respective, dar şi măsura controlului judiciar.

Aceleaşi măsuri le-a luat instanţa şi în cazul fostului deputat Mihai Banu, şi el condamnat în acest dosar tot la trei ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă.

Gabriel Berca şi Mihai Banu au plătit, de asemenea, câte 2.500 de lei cheltuieli de judecată.

Cei doi foşti demnitari au fost trimişi în judecată în august 2015 şi au apucat să stea în arest preventiv şi la domiciliu timp de aproape cinci luni, perioadă ce ar urma sa fie dedusă din pedeapsa dată de instanţă.

Dosarul Berca

"În perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza judeţului Bacău.

Suma de bani respectivă era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri, în beneficiul unităţii administrativ-teritoriale. În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, inculpatul Banu Mihai, a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la acelaşi om de afaceri, suma de 220.000 euro, atât pentru sine, cât şi pentru inculpatul Berca Gabriel şi pentru partidul din care făceau parte.

Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de Banu Mihai.

Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 mp., situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei.

Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranşe, în perioada 12.08.2010- 22.07.2011, în conturile indicate de inculpaţii Banu Mihai şi Banu Lucian."