"Zorro" continuă lupta la Curtea Constituţională

Pentru că a îndrăznit să-i conteste supremaţia lui Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD şi, în urmă cu o zi, a pierdut şi conducerea Camerei Deputaţilor. Debarcarea sa a fost posibilă prin modificarea Regulamentului Camerei, mişcare contestată de fostul pesedist la CCR.
Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Pentru că nu au reuşit să-l dea jos pe Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor, social-democraţii au fost nevoiţi să modifice Regulamentul acestui for. Fostul preşedinte executiv al PSD a decis să conteste această modificare la Curtea Constituţională, care urmează să se pronunţe pe marginea acestui caz pe 21 iunie.

"În concordanţă cu prevederile Regulamentului, preşedintele Camerei este singurul abilitat în afară de grupurile parlamentare. Bineînţeles (că am sesizat CCR-n.r.) şi va fi judecată pe 21 iunie. Am depus sesizarea în urmă cu câteva zile, în termenul legal", a declarat Valeriu Zgonea pentru Mediafax.

Fostul şef al deputaţilor susţine că a invocat în sesizarea făcută la CCR faptul că prin modificările aduse Regulamentului Camerei se încalcă '"tot ce este strict legat de atribuţiile constituţionale".

"Am atras atenţia că modificările la Regulament, în forma în care au fost făcute, încalcă prevederi ale CCR (…) Acolo sunt câteva noţiuni care au fost modificate neregulamentar de Comisia de regulament şi au fost încălcate de la articolul 85 până la articolul 155. Am atras atenţia că sunt câteva expresii care redefinesc dreptul şi CCR este singura care se poate pronunţa asupra constituţionalităţii modificărilor aduse Regulamentului Camerei.

Modificările care au fost făcute nu respectă spiritul Constituţiei, din punctul meu de vedere. Ele sunt aplicabile, ieri a fost făcută revocarea preşedintelui, ceea ce înseamnă că din expresia pe care o folosesc constituţionaliştii este un act legal şi regulamentar, dar neconstituţional", a explicat Valeriu Zgonea.

Amintim că, dacă până acum Zgonea reuşise să reziste la şefia Camerei apelând la diverse elemente procedurale, săptămâna trecută social-democraţii au rezolvat problema modificând Regulamentul.

Mai exact, proiectul de modificare care a fost adoptat prevede că funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor încetează în momentul când acesta îşi pierde sprijinul politic sau dacă deputaţii votează revocarea acestuia din funcţie "la propunerea liderului grupului parlamentar care l-a propus".

În urmă cu o zi, plenul Camerei Deputaţilor a luat act de faptul că şi-a pierdut sprijinul politic în urma excluderii din PSD. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost adoptat cu 167 voturi "pentru", 32 "împotrivă" şi o abţinere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne