Zuckerberg este al doilea mare filantrop din SUA

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. (Justin Sullivan, Getty Images)

Mark Zuckerberg este al doilea mare filantrop, potrivit The Chronicle of Philanthropy. Fondatorul Facebook se situează în spatele lui Warren Buffett, legendarul investitor miliardar din Omaha.

Împreună cu soţia sa Priscilla Chan, Zuckerberg a dat aproximativ o jumătate de miliard de dolari (498,8 milioane de dolari) Fundaţiei Comunitare Silicon Valley, sub forma a 18 milioane de acţiuni Facebook. Născut pe 14 mai 1984, Zuckerberg s-a retras din Colegiul Harvard şi a fost numit Persoana Anului în 2010. Averea sa netă este estimată la circa 12 miliarde de dolari.

Fundaţia Comunitară Silicon Valley oferă fonduri pentru rezolvarea unei serii de probleme din zona San Francisco. Programele de caritate ale Fundaţiei variază de la programe de predare în limba engleză pentru imigranţi, la grupuri care oferă hrană şi adăpost pentru nevoiaşi şi fonduri pentru victimele incendiilor din California.

Facebook, care a început în 2004, accepta numai membri de la Colegiul Harvard. Datorită popularităţii copleşitoare, alte universităţi şi licee au fost acceptate, iar pe 26 septembrie 2006 acesta s-a deschis oficial pentru toată lumea cu vârsta peste 13 ani. La sfârşitul anului trecut Facebook a avut peste un miliard de utilizatori. Reţeaua a organizat o oferta publică iniţială pe 17 mai 2012, negociind un preţ de 38 de dolari pe acţiune, astfel compania a fost evaluată la 104 miliarde de dolari - fiind cea mai mare evaluare a unei companii publice nou listate de până acum.

Zuckerberg a fost unul dintre cei trei reprezentanţi ai industriei de tehnologie incluşi în lista cu primii cinci filantropi. Co-fondatorul Microsoft Paul Allen a fost al patrulea, cu 309 milioane de dolari şi co-fondatorul Google Sergey Brin şi soţia sa Anne Wojcicki au ocupat locul cinci, cu contribuţii de 223 milioane de dolari.

Între timp, Facebook întreprinde diverse acţiuni petru a transforma lumea într-un loc mai bun. Facebook a oferit recent utilizatorilor săi posibilitatea de a declara public statutul lor de donator de organe şi de a relata motivele din spatele deciziei lor. Această acţiune va ajuta peste 114 000 de oameni din SUA şi milioane de persoane din străinătate care aşteaptă transplanturi, atât prin răspândirea de cunoştinţe despre transplantul de organe cât şi prin oferirea posibilităţii unei înregistrări on-line.

"Experţii medicali cred că o conştientizare mai largă a donării de organe ar putea ajuta foarte mult la rezolvarea acestei crize", a scris Zuckerberg într-o declaraţie comună cu directorul operaţional al Facebook, Sheryl Sandberg. "Noi credem că spunând pur si simplu oamenilor că tu eşti un donator de organe, împărtăşirea şi legătura creată vor juca un rol important."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii