Tailanda se confrunta cu riscul unei noi lovituri de stat

Protestatari anti-guvernamentali asculta discursurile conducatorilor lor la primele ore ale zilei de 30 noiembrie, 2008 in incinta aeroportului international Suvarnabhumi in Bangkok. Exploziile de la primele ore ale zilei de 30 noiembrie in locuri ocupate de protestatari anti-guvernamentali au ranit cel putin 51 de oameni.
Protestatari anti-guvernamentali asculta discursurile conducatorilor lor la primele ore ale zilei de 30 noiembrie, 2008 in incinta aeroportului international Suvarnabhumi in Bangkok. Exploziile de la primele ore ale zilei de 30 noiembrie in locuri ocupate de protestatari anti-guvernamentali au ranit cel putin 51 de oameni. (SAEED KHAN / AFP / Getty Images)

Incertitudini majore planeaza asupra Guvernului tailandez, care se confrunta cu dificultatea de a impiedica o noua spirala a violentelor sau o noua lovitura de stat, apreciaza analistii.

La 23 noiembrie, opozantii ultraregalisti din cadrul Aliantei Poporului pentru Democratie (PAD) au lansat "batalia finala" pentru inlaturarea de la putere a Guvernului, in timp ce campania lor, inceputa in urma cu sase luni, incepe sa-si piarda suflul, din cauza lipsei banilor si a mobilizarii populare.

Dar, doua zile mai tarziu, acesti militanti, hotarati si bine organizati, au preluat controlul asupra aeroportului international din Bangkok si au determinat inchiderea acestuia.

Aceasta initiativa a constituit o escaladare majora in timp ce capitala tailandeza este una dintre cele mai importante verigi ale turismului de afaceri in Asia.

Politia a aparut drept total neputincioasa in fata manifestantilor.

In pofida ingrijorarilor exprimate de intreaga lume, armata tailandeza a refuzat pana in prezent sa acorde mana forte politiei pentru a interveni impotriva manifestantilor, imbracati in galben, in semn de supunere fata de regele Bhumibol Adulyadej, in varsta de 80 de ani.

"Aceasta situatie tensionata nu poate dura si ceva se va intampla in zilele urmatoare", apreciaza Thitinan Pongsudhirak, politolog la universitatea Chulalongkorn din Bangkok.

Pentru moment, adauga el, pozitiile sunt fixe: "Guvernul refuza sa cedeze. «Camasile galbene» nu se misca. Armata nu se misca, iar politia risca sa nu poata sa isi faca treaba (sa disperseze manifestantii)".

PAD, care cere demisia premierului Somchai Wongsawat, a contribuit, prin manifestatiile din 2006 la destabilizarea fostului premier al Tailandei, Thaksin Shinawatra.

Thaksin, un puternic om de afaceri in varsta de 59 de ani, s-a refugiat in strainatate, dar locotenentii sai au revenit la putere dupa alegerile anticipate din decembrie 2007.

Actualul premier este cumnatul lui Thaksin si PAD acuza clanul Shinawatra, originar din regiunea Chiang Mai, in nordul tarii, ca este "corupt total" si ca nu are respect fata de monarhie si drapelul national".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe