Femeile din viitorul parlament egiptean: 'single' si fara val, luptand impotriva lui Mubarak

Egipteni numarind voturile in Abdelaziz Gawesh, Alexandria 28 noiembrie 2010.
Egipteni numarind voturile in Abdelaziz Gawesh, Alexandria 28 noiembrie 2010. (AHMED MAHMOUD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.11.2010

Cotele ''roz'' din parlamentul egiptean (Maglis) le asigura femeilor 64 de locuri. Singurul lucru cert dupa primul tur al alegerilor legislative, de duminica, marcate de frauda, violente, un mort si colapsul prevazut al ''Fratilor Musulmani'', este intrarea acestui numar consistent de femei. Mai mult se va sti dupa al doilea tur de scrutin din 5 decembrie, informeaza Corriere della Sera de luni.

Datorita cotelor aprobate pentru prima data, 64 din cele 508 de locuri ale parlamentului sunt rezervate femeilor, pe langa cele care vor castigate in afara acestui sistem.

Salutate de unii drept o 'revolutie', iar de altii (incepand cu feministele), o idee umilitoare si nedemocratica, cotele vor schimba parlamentul, cel putin ca aspect, spun scepticii. In prezent, candidatele sunt numai opt, trei alese in 2005 si cinci numite personal de Hosni Mubarak.

'Sunt total impotriva acestor locuri pentru femei, e doar un truc al regimului pentru a obtine si mai multi deputati si pentru a da bine in strainatate. Candidez ca independenta in afara cotelor', a declarat Gamila Ismail, 44 de ani, foarte cunoscuta, deoarece a lucrat la televiziunea de stat timp de zece ani, iar apoi pentru ca a condus, in alegerile prezidentiale din 2006, campania ex-sotului ei, Ayman Nour.

In cei patru ani de inchisoare la care a fost condamnat Nour (pretul platit pentru ca l-a sfidat pe Mubarak), Gamila s-a luptat cu tenacitate pentru eliberarea lui si a multor detinuti politici. In prezent, despartita de el (mass-media au vorbit luni de zile despre acest lucru) vrea sa mearga mai departe ca femeie ''single'' si disidenta.

'Nu este usor intr-o tara atat de macho si represiva iar adversarul meu in circumscriptia Cairo-centru este foarte puternic, un miliardar, care face parte din formatiunea de guvernamant, Partidului National Democrat (PND) - a precizat ea-. Dar trebuie sa incerc: inamicul numarul unu al meu este coruptia. Motto-ul meu este similar cu cel al Fratilor Musulmani: ei spun ca solutia este Islamul. Eu spun ca tinerii, carora le cer participarea politica, in caz contrar Egiptul e terminat''.

Mediha Khattab, si ea fara hijab pe afise si la intalnirile din strada cu potentialii alegatori, va fi aleasa in mod cert prin sistemul cotelor. Prima femeie decan al Facultatii de Medicina din Cairo, sefa comisiei de sanatate a PND, este apropiata de de prima doamna, Suzanne Mubarak, si impaca traditia cu modernitatea. Motto-ul ei este 'sa construim impreuna, barbati si femei' (in ordine), obiectivul sau 'o educatie mai buna pentru toti.'

Dar chiar respectand regimul, pe care putini il mai tolereaza inca, potrivit Corriere della Sera, Mediha va face probabil ceva: sub conducerea surorii puternice Moushira, si a doamnei Suzanne, a contribuit deja la reducerea semnificativa a mutilarii genitale a femeilor, care odata afecta in proportie de 90% fetitele.

Interesanta si pentru ca face parte din minoritatea crestina copta, reprezentata foarte putin la varful politic al tarii, Mona Makram-Ebeid face parte din Wafd, istoricul partid liberal care a trecut recent (neoficial) alaturi de Mubarak. Combativa si foarte 'americana' (a studiat in SUA si preda stiinte politice la Universitatea americana din Cairo), cei care o cunosc sunt siguri ca daca va fi aleasa se va face auzita in parlament.

'Dure' sunt si multe alte candidate precum 'sora musulmana' Wafaa Mashhur, una dintre cele 10 in cursa pentru miscarea islamica, sau adepta lui Nasser, Sowad Abdelhamid, feminista istorica din anii '70, jurnalista si autoare de carti, care spune in prezent ca 'si cotele sunt bune cu conditia sa ne asigure un cuvant de spus'. Aceasta admitand, ca parlamentul are cu adevarat un cuvant de spus, lucru de care se indoiesc o mare parte a opozitiei, analistilor dar si a oamenilor de rand.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor