SUA: Turism maternal pentru copii cu paşaport american

.
. (Photos.com)
Epoch Times România
30.03.2011

În ultimul an, dezbaterea asupra dreptului de cetăţenie acordat la naştere a izbucnit puternic în SUA, în condiţiile în care unii lideri politici cer abrogarea amendamentul 14 - care conferă cetăţenie automată oricărui copil născut în Statele Unite - îngrijoraţi de imigranţii care au intrat ilegal din ţările sărace din America de Sud, scrie cotidianul New York Times în ediţia de marţi.

Experţii pe probleme de imigraţie susţin că este imposibil de precizat cu exactitate care este amploarea 'turismului maternal'. Cu toate acestea, în China, Mexic şi Coreea de Sud există firme care fac publicitate unor oferte, în cadrul cărora o persoană care vine să nască în Statele Unite beneficiază de medici, asigurare şi îngrijire post-natală.

În cea mai mare parte, însă, acest tip de turism a implicat persoane individuale. Cu toate acestea, descoperirea unui centru de naşteri specializat în acest tip de turism, la San Gabriel (California), ridică întrebări cu privire la faptul dacă turismul maternal reprezintă un fenomen rar sau o practică care a intrat într-o nouă fază, mai instituţionalizată.

Potrivit Center for Health Care Statistics, în 2008, - anul cel mai recent pentru care există astfel de date - în SUA au avut loc 7.462 de naşteri ale unor mame străine, din cele aproximativ 4,3 milioane de naşteri înregistrate în acel an pe tot teritoriul SUA.

Experţii susţin că, deşi pot doar ghici de ce chinezoaicele bogate sunt atât de doritoare să obţină paşapoarte americane pentru bebeluşii lor, ei suspectează că, în principal, este vorba de un fel de poliţă de asigurare dacă ar fi nevoite să plece. În plus, copii acestora, după ce împlinesc vârsta de 21 de ani, au posibilitatea să depună cerere pentru ca părinţii lor să obţină cetăţenia americană.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat, care acordă vize turistice, susţine că nu poate refuza cererile de viză doar pentru că o femeie este însărcinată.

'Aceşti oameni nu încalcă cu nimic legile noastre', a declarat Mark Krikorian, director executiv la Center for Immigration Studies, care susţine controale mai stricte ale fenomenului. Potrivit acestuia, ceea ce se întâmplă cu femeile care vin pentru turism maternal este mai grav decât ceea ce se petrece cu imigranţii ilegali care nasc în SUA.

Oraşul San Gabriel, situat la aproximativ 40 de kilometri est de Los Angeles, s-a dezvoltat rapid în ultimii ani şi atrage acum numeroşi imigranţi din Asia. Atunci când oficialii oraşului le-au întrebat pe femeile străine din maternitatea menţionată cum au ajuns în SUA şi cine le-a plătit călătoria, răspunsul a fost invariabil: viza a fost una turistică, iar familia a plătit pentru deplasare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor