9.000 de armeni au inundat străzile Erevanului pentru a protesta împotriva creşterii tarifului la electricitate

Mii de manifestanţi demonstrează pe bulevardul Marshal Bagramian din Erevan împotriva creşterii taxelor la electricitate, 24 iunie 2015.
Mii de manifestanţi demonstrează pe bulevardul Marshal Bagramian din Erevan împotriva creşterii taxelor la electricitate, 24 iunie 2015. (Captură Foto)

Peste 9.000 de manifestanţi au ieşit miercuri pe străzile capitalei armene Erevan în semn de protest faţă de creşterea puternică a costurilor la electricitate şi faţă de violenţa poliţiei.

Manifestanţii s-au adunat în apropierea Palatului prezidenţial şi au promis că vor continua să demonstreze până când guvernul preşedintelui armean Serzh Sarkisian îşi suspendă decizia de a creşte tarifele la electricitate, a raportat miercuri AFP.

“Noi suntem stăpânii ţării noastre”, au cântat manifestanţii, sfidând apelurile poliţiei de a abandona demonstraţia.

Protestele au început la sfârşitul săptămânii trecute datorită deciziei guvernului de a creşte preţurile la energia electrică cu peste 16% începând cu 1 august şi au prins elan marţi după ce forţele de ordine au folosit un tun cu apă pentru a dispersa manifestanţii.

Activiştii au cerut armenilor să “iasă din case şi să se alăture luptei”, precum şi să îşi închidă luminile şi dispozitivele electrice timp de o oră în fiecare zi.

“Guvernul va fi forţat să ne satisfacă cerinţele dacă ne demonstrăm voinţa de a continua protestele”, a declarat un manifestant.

“Ceea ce cerem guvernului priveşte fiecare familie din Armenia”, a declarat un alt manifestant.

Marţi, peste 6.000 de oameni s-au adunat în apropierea Palatului prezidenţial şi alte câteva sute de persoane au participat la un “sit-in” în cursul nopţii.

Protestele au devenit violente după ce poliţia a atacat manifestanţii şi a arestat 240 de persoane.

Activiştii au folosit reţelele de socializare pentru a-şi extinde campania şi pentru a primi suport pentru aceasta.

“Guvernul armean consideră că au rezolvat problema manifestanţilor cu un tun cu apă. Greşit. Ei au botezat o nouă generaţie de activişti”, a postat pe Twitter un cercetător de la London School of Economics, Babken DerGrigorian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe