Sute de armeni arestaţi de poliţie în timpul unui protest împotriva creşterii preţurilor la electricitate

Demonstraţii la Erevan, împotriva creşterii preţurilor la electricitate , 23 iunie 2015
Demonstraţii la Erevan, împotriva creşterii preţurilor la electricitate , 23 iunie 2015 (KAREN MINASYAN/AFP/Getty Images)

Poliţia armeană a arestat marţi 237 de manifestanţi în timpul unui miting în capitala Erevan împotriva creşterii preţurilor la energia electrică.

Oficialii poliţiei au declarat agenţiei de ştiri TASS că 18 oameni au fost răniţi în timpul mitingului, incluzând 11 ofiţeri de poliţie.

Poliţia a adăugat că a descoperit cuţite, bastoane şi bare de metal la unii dintre manifestanţii arestaţi. Forţele de intervenţie ale poliţiei au folosit de asemenea un tun cu apă pentru a dispersa manifestanţii.

Alături de forţele de intervenţie ale poliţiei, ofiţerii sub acoperire care au luat parte la operaţiune au bătut jurnalişti şi le-au distrus sau confiscat echipamentele.

Tulburările din Armenia au început luni, când 4.000 de manifestanţi au mărşăluit spre palatul prezidenţial pentru a protesta împotriva unei decizii a guvernului de a creşte cu 16% preţurile la energia electrică pentru gospodării, începând cu 1 august 2015.

Manifestanţii şi-au exprimat furia împotriva administraţiei preşedintelui Serzh Sarkisian pentru politica sa eşuată de a lupta împotriva sărăciei.

Câteva sute de manifestanţi au organizat un protest de tip “sit-in” în cursul nopţii de luni spre marţi şi au blocat traficul în semn de protest.

Poliţia a declarat că marşul de protest a fost ilegal şi a avertizat că vor dispersa manifestanţii. La miezul nopţii, poliţia le-a cerut manifestanţilor să se întoarcă în Piaţa Libertăţii. Grupul civic No To Plunder organizează proteste continuu în Piaţa Libertăţii începând cu 19 iunie.

Autorităţile au stins luminile de pe străzi, forţând coordonatorii protestului să ceară ca acestea să fie reaprinse. Dar poliţia a anunţat că va folosi forţa dacă manifestanţii nu părăsesc zona.

Preşedintele Sarkisian a propus să aibă o întâlnire cu un mic grup de manifestanţi dacă aceştia opresc marşul, dar oferta a fost respinsă.

Decizia guvernului de a creşte preţurile la energia electrică a avut loc caurmare a unui demers făcut de compania de electricitate.

Armenia depinde de vecinii săi pentru furnizarea energiei şi a majorităţii materiilor prime de care are nevoie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe