A fost lansat proiectul "Prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor" pe Prut şi Siret

Imagini din Chişinău,Republica Moldova
Imagini din Chişinău,Republica Moldova (Epoch Times România)

La Chişinău a fost lansat proiectul ”Prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinele superioare Prut şi Siret, prin punerea în aplicare a unui sistem modern de monitorizare cu staţii automate” (EAST AVERT). Acesta este un program transfrontalier între România, Ucraina şi R. Moldova, cu o valoare totală de peste două milioane de euro, fonduri asigurate prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat şi Fondul Ecologic Naţional, transmite Moldpres.

La ceremonia de lansare a proiectului ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, a menţionat că ”participarea ţării noastre la acest program dă start unei conlucrări active, cu acţiuni eficiente".

La rândul său, Adriana Doina Pană, ministrul delegat al Ministerului Schimbărilor Climatice, Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din România, a subliniat că ”parteneri din România, Ucraina şi R. Moldova îşi propun reducerea vulnerabilităţii la inundaţii pentru localităţile din regiunile de frontieră, prin efectuarea de lucrări de modernizare la Complexul hidrologic Stânca-Costeşti, îmbunătăţirea sistemului de avertizare în bazinele râurilor Siret şi Prut”.

După implementarea proiectului, va fi realizat un management durabil al apelor între România, Ucraina şi R. Moldova prin îmbunătăţirea culegerii datelor şi a transmiterii acestora, astfel încât, în situaţii de urgenţă (inundaţii, poluări accidentale) să fie posibilă intervenţia în timp util în vederea limitării pagubelor. Pentru punerea în aplicare a proiectului EAST AVERT este necesară crearea unei baze de date comune, care să permită pe de o parte identificarea şi reprezentarea zonelor inundabile şi, pe de altă parte, modernizarea unui sistem armonizat informaţional şi de avertizare hidrologică pentru protecţia zonei de frontieră.

Liderul de proiect este Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice din România, şi are parteneri din Ucraina şi R. Moldova: Departamentul Resurselor de Apă Nistru – Prut, Centrul Regional de Hidrometrologie Cernăuţi, Centrul de Stat Ştiinţific şi Tehnic pentru Problemele Inter-sectoriale şi Regionale de Securitate a Protecţiei Mediului Înconjurător şi Conservare a Resurselor (Ucraina), Agenţia Apele Moldovei, Administraţia Bazinală de Apă Siret, Administraţia Bazinală de Prut-Bârlad şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor din România. Durata de implementare a proiectului este de 22 de luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe