Moldovenii de peste Prut vor călători fără viză în Spaţiul Schengen

Paşaport biometric, Moldova
Paşaport biometric, Moldova (viza.md)
Loredana Diacu
03.04.2014

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în Spaţiul Schengen, începând cu data de 28 aprilie, în urma unei decizii adoptate joi de Parlamentul şi Consiliul European.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea circula fără vize în Schengen, informează CE. Decizia va fi publicată pe 8 aprilie, în Jurnalul Oficial, şi va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric.

Odată cu ridicarea vizelor, cetăţenii Republicii Moldova primesc dreptul de a călători în spaţiul Schengen fără viză doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile, eliminarea vizelor neatrăgând după sine şi dreptul moldovenilor de a munci în alte ţări.

Negocierile dintre UE şi Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au început în iunie 2010 şi au fost finalizate recent. Astăzi, în Parlamentul Moldovei, premierul Iurie Leancă le-a mulţumit colegilor săi, care au depus un efort "titanic" ca să obţină un drept fundamental pentru cetăţenii moldoveni.

"Ţin să felicit toţi colegii din coaliţia pro-europeană şi cei ce nu fac parte astăzi dar au făcut anterior. Vreau să felicit în mod special şi colegii mei din echipa guvernamentală care au negociat şi sâmbătă şi duminică şi în afara zilelor de lucru" a felicitat Leancă joi echipa care a lucrat la obţinerea dreptului de călătorie fără vize a moldovenilor în spaţiul Schengen.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor